INTERNASJONAL SKOLE: Elever og lærere ved gull- og sølvsmedutdanningen i Valle samlet rundt skolens symbol fra den gang det var musikktradisjonene det ble utdannet i her. Helt bakerst står norske elever – "navnløse" denne gangen. I de tre fremste rekkene er en miks av lærere og elever med norsk og utenlandsk bakgrunn. Fra v. Elevene Doreen Gusche, Ulrike Strigel og Ines Roll – alle fra Tyskland, Mirte Boekkooi, Nederland, lærer Jaana Ahola, Finland, rektor Kari Margrete Okstad, rengjørinsarbeider Hoo Thaa David, Burma, elev Ella Jumisko, Finland, lærer Ewald Assmann, Tyskland, lærer Elin Merete Trydal, kontorarbeider Hanny Podt, Nederland, lærer Lex de Jong, Nederland og lærer Helga Bjørkeli. Foto: Johs. Bj rkeli
BUG: Rebecca Reuse fra Tyskland med "insektet" hun fikk som oppgave å lage til utstillingen av elevarbeider ved den videregående skolen i Valle. Foto: Johs. Bj rkeli

VALLE: — For oss er Norge og Setesdal eksotisk og vi elsker Norge, sier lærer Lex De Jong til Fædrelandsvennen.

— Dessuten er det ikke så lett å finne lærerkrefter til en skole med slik undervisning. Derfor må vi søke etter lærerkrefter utenfor Norge også, sier Ewald Assmann.

ELEVARBEID: Et av elevarbeidene til Ella Jumisko fra Finland. Øreringer, oppgave "My Impression of Oslo". Foto: Johs. Bj rkeli

De Jong er fra Nederland. Assmann er tysk. Og begge har de hus og heim i Valle.Valle vidaregåande skule er en avdeling under Setesdal vidaregåande skule. De 25 elevene går på vg 2 og vg 3 på linjer som utdanner gull— og sølvsmeder.

EU og stipendordning

— Vi er eneste skole med i EUs Leonardoprosjekt på videregående nivå på Agder. Akkurat nå har vi seks utenlandske utvekslingsstudenter fra Finland, Tyskland og Nederland hos oss, sier avdelingsleder Kari Margrete Okstad. Hun synes det er både givende og morsomt med et slikt internasjonalt miljø, der også vaskehjelpen kommer fra et land langt utenfor Norges grenser, fra Burma.

Gjennom Leonardoprosjektet får elevene stipend fra EU til utveklsingsopphold. For tiden hospiterer seks av skolens norske elever ved tilsvarende utdanningsinstitusjoner i Europa.

Sølvsmedtradisjoner

At det for flere år siden ble lagt en videregående skole som gir utdannelse i gull- og sølvsmedfag til Valle, skyldes Setesdals rike sølvsmedtradisjoner, basert på filigranskunsten.

De utenlandske elevene sier til Fædrelandsvennen at de var ganske så ukjent med filigransarbeid, men at de syntes det var kjempegøy å lære litt om dette, for så å la seg inspirere av filigrans i egne smykker.

Utstilling

— Det vil alltid finnes nye inspirasjonskilder. Det gjelder bare å være åpen, sier faglærer Jaana Ahola fra Finland.

Det sa de utenlandske utvekslingselevene seg skjønt enige i da Fædrelandsvennen besøkte utstillingen av egendesignede smykker som de avslutter sitt Norges-opphold med.

Utstillingen er verdt et besøk. Det er imponerende å se så mye spennende smykkekunst som morgensdagens designere og kunstnere fra Norge og utvekslingsland skaper ved den videregående skolen i Valle.