KRISTIANSAND: For ett år siden gjenåpnet Petter A. Stordalen et nyrenovert Ernst hotell akkompagnert av jubel og champagne. Nå klager hotellet på støy fra veletablerte utelivsnaboer.

– Harvey's har sikkert ikke isolert lokalene godt nok i forhold til det musikkanlegget de drar til med, sier Stordalen

Den profilerte eieren og styrelederen i hotellkjeden Nordic Choice Hotels forsikrer at hotellet har lydisolert de nye soverommene som ligger vegg i vegg med utestedet.

– Ja, vårt hotell er isolert. Alle mine hotellgjester skal sove trygt og godt. Denne saken må vi få en løsning på, sier Stordalen.

Stordalen er selv kjent som festkonge, blant annet fordi han inviterer kjendiser til årlige storslåtte fester.

Åpnet med fest: Nyåpningen av Ernst hotell i oktober i fjor ble en kjempefest for både Petter Stordalen og byens kjente ansikter som var invitert. Da den obligatoriske snoren skulle klippes, ble denne artige situasjonen foreviget. Ordfører Arvid Grundekjøn havnet bokstavelig talt i skyggen av Stordalen, som slo ut med armene i begeistring, da han klippet sin aller første snor. Nå ber Stordalen hotellets utelivsnaboer om å dempe seg. Foto: Jon Anders Skau

– Bassmusikk er problemetDaglig leder Erik Wikstøl ved Harvey's sportsbar vil ikke svare på spørsmål om støy og lydisolering.

– Jeg er ferdig med saken inntil det foreligger et vedtak fra Fylkesmannen eller vi får et sivilt søksmål. Men det håper jeg selvfølgelig ikke skjer. Jeg har ikke noe mer å si, sier hanl.

– Problemet er bassmusikk som forplanter seg i bygningsmassen. Vi har lydisolert den nye hotelldelen etter siste standard, men det er vanskelig å isolere seg bort fra basslyd. Nå avventer vi en uttalelse fra Fylkesmannen, sier Eindride Lauritzen, hotelldirektør ved Hotell Ernst. Han startet nylig i jobben og har kun fått en rask oppdatering på situasjonen fra sine kolleger.

– Burde dere forventet støy fra naboene deres, som er utesteder midt i sentrum?

– Det synes jeg er vanskelig å svare på. Jeg kjenner ikke til vurderingene bak nyrestaureringen

Syngende gjester

Konflikten mellom Ernst hotell og Harvey's har pågått i ett år, da hotellet sendte den første av flere klager. I høst sendte hotellet en klage til kommunen på støy fra utestedet Havana Etcetera som også holder til i Vestre Strandgate/Tollbodgata. Klagen omhandler en hotellgjest som ikke fikk sove på grunn av en høylydt gjest på Havanas uteservering.

– Jeg kjenner ikke til klagen, men min umiddelbare tanke er at hotellet bør isolere mot veien når de pusser opp et hotell midt i byen. Antakelig dreier dette seg om en av våre gjester som ville bruke stemmen sin. Som regel synger våre gjester ganske godt, og det vil de nok fortsette med, sier Havanas daglige leder, Gorm Klink Christoffersen.

Utfordring i utelivsgata

Kommunelegen har avvist klagen mot Harvey's, og hotellet har klaget avslaget inn for Fylkesmannen.

– Jeg fatter beslutninger i saker som påvirker folks helse. Hotelldrift og servering passer ikke sammen, men det er vanskelig å påvise at noen er blitt syke. Joda, hotellgjester kan klage og finne et nytt hotell neste gang de besøker byen, men de er ikke syke av den grunn. Derfor faller denne striden utenfor kommunens felt. Vedtaket er påklaget til Fylkesmannen, forklarer kommunelege Vegard Vige.

Avdelingsleder Kim Henrik Gronert på kontor for skjenkesaker i Kristiansand kommune skal drøfte klagen mot Havana med ledelsen ved utestedet, ved å minne dem om å dempe høylydte gjester. Utover dette kan heller ikke han se at kommunen kan gjøre noe.

Havana. Foto: Kristin Ellefsen

– Vi har en utfordring i byens utelivsgate. Noen må ha valgt for billige løsninger når det gjelder isolasjon. Men det er umulig for meg å si hvem. Jeg forstår hotellet, men tenker at man må påregne noe støy fra Harvey's både når det gjelder musikk og scoringer under fotballkamper. Dette er en privatrettslig tvist som det offentlige ikke kan løse, sier Gronert.

– Nekter å bo i ny fløy

Advokater og et støymålingsfirma er koblet inn for å løse krangelen mellom Harvey's og Ernst hotell.

"Hotellets gjester har ved gjentatte anledninger klaget på støy fra utestedet Harvey's", står det i et brev som ble sendt fra advokatkontoret Ro Sommernes til Harvey's i fjor høst. Advokatkontoret bistår Ernst hotell.

Søgne-firmaet PK entreprenør, som er ansvarlig for utbyggingen av hotellet, har bedt konsulentselskapet Sinus om å måle støyen på forskjellige hotellrom. Sinus konkluderte med at det er svært høyt lydnivå på nattestid utendørs i Tollbodgata.

– Vi har allerede dempet lyden ganske kraftig fra en høyttaler vi har på gatenivå. Vi har også tilbudt oss å fjerne denne helt etter klokken 23. I tillegg har vi sagt at vi kan legge noen matter under basshøyttalerne innendørs. Uansett hva vi gjør, vil det alltid være problemer med lyd inn mot hotellet, sa Erik Wikstøl, daglig leder ved Harvey's til Fædrelandsvennen i vår.

En ny måling i år konkluderte med at støynivået fortsatt var for høyt for hotellgjestene. Et nytt brev ble forfattet av hotellets advokater. Denne gang var mottaker Kristiansand kommune.

I brevet konkluderes det med at kommunen må pålegge Harvey's å dempe lydnivået. Videre at høyttaleren som står på gateplan må fjernes helt og musikknivået må betydelig ned. Hotellet ber også om at kommunen har et ris bak speilet dersom Harvey's ikke etterkommer kravene.

– Som hotell er det søvn som er kjernevirksomheten vår. Det er flere gjester som nekter å bo i den nye fløyen fordi de har bodd der tidligere og ikke fått sove. Vi får en god del klager, sa eksdirektør ved Ernst hotell, Mikael Eliassen, til Fædrelandsvennen i vår.

Kommunen har avvist klagen, og det er dette som er årsaken til at støystriden nå havner på Fylkesmannens bord.