LILLESAND/AGDER: — Ungdomstrinnet har ikke hatt et løft på 40 år. Dette var på tide!

Slik reagerer rektor Merete Rimstad ved Lillesand ungdomsskole på den gledelige nyheten. Forslaget til statsbudsjett innebærer øremerkede midler til fire nye lærerstillinger til skolen.

— Det er fantastisk. Rett og slett en gavepakke. Det er nesten uvirkelig, sier inspektør Espen Gundersen.

I år kuttet skolen med 335 elever og 36 lærere halvannen lærerstilling. Nå får skolen penger til å ansette igjen.

— Flere lærere øker muligheten vår for å dele klasser. Vi kan være to lærere inne i flere timer, eller ta ut elever i kortere perioder, sier rektor Rimstad.

Økt lærertetthet

Det er nettopp en slik tilpasning av undervisningen som er regjeringens mål med forslaget. Det er også et mål å se om tiltaket kan bidra til å redusere behovet for spesialundervisning.

I forslaget til statsbudsjett er 1,5 milliarder kroner øremerket over en fireårs periode. Det utgjør til sammen 573 årsverk til ungdomsskoler i landet. 51 årsverk er i skoler på Agder (se fakta).

— Den fireårige tilskuddsordningen målrettes mot de skolene som trenger flere årsverk for å jobbe på den måten vi ønsker at alle skoler på ungdomstrinnet skal jobbe, sier kunnskapsminister Kristin Halvorsen i en pressemelding mandag.

- Negativ utvikling

Skolene med dårligst lærertetthet og karakterer under landsgjennomsnittet skal få midlene. På Lillesand ungdomsskole har alle skoleklassene på 8. og 9. trinn 28, 29 og 30 elever. Lærerne har i gjennomsnitt 20,8 elever når de underviser. Landsgjennomsnittet er 17. — Det er jo fordi vi har hatt en negativ utvikling i lærertetthet over mange år at vi får disse midlene, påpeker Rimstad.

Hun sender dermed et spark til de av Lillesands politikere som mener Lillesand-skolen bruker mer penger per elev enn kommuner en kan sammenlikne seg med.

— Det viser dette at vi ikke gjør, sier Rimstad.

Lillesand kommune har en sterkt presset økonomi og må drive 27 millioner kroner billigere innen 2014. — Jeg er veldig glad for at det ligger føringer slik at disse pengene vil gå til at vi faktisk setter inn flere folk, sier rektoren.

Gratulert

Hun ble mandag gratulert av Nils M. Justvik fra Lillesand SV, som var den første som formidlet nyheten til lokale medier.

— Dette har vi fightet for. Nå må vi passe på at disse pengene holdes utenom regnskapet når kommunen nå skal spare 27 millioner, sier Justvik.

- Holder ikke det de lovet i Soria Moria

Utdanningsforbundet i Aust- og Vest-Agder mener tilskuddet til ungdomsskolene bare er en start.

— Når de først måtte starte et sted, har vi ikke noe mot at de startet med ungdomstrinnet. Det er en del skoler hos oss som vil styrke lærertettheten, og det er vi glad for. Men vi hadde ønsket at dette var en nyhet for flere skoler, sier Åse Løvdal, leder i Utdanningsforbundet i Vest-Agder.

Hun mener lærertettheten må økes i hele grunnskolen. Det samme sier Marianne Moen Knutsen, leder for Utdanningsforbundet i Aust-Agder.

— Vi skulle jo ønske de hadde holdt løftet fra Soria Moria om flere lærere i hele skolen. Det er mange skoler som ikke er på denne lista som må foreta kutt, dessverre. Men vi er glad det skal forskes på dette, slik at vi på ny får den dokumentasjonen som sier at antall lærere har noe å si, sier Knutsen.