OSLO: For første gang ble det norskproduserte missilet NSM avfyrtfra et norsk skip, sågar utenfor norskekysten. Øvelsen var ifølge Forsvaret ensuksess. Sentralt i den historiske avfyringen stod KNM Glimt, en av MTB-ene somer bygget ved Umoe Mandal.

– Det ble 100 prosent treff, så vi er svært glade i dag,sier kommandørkaptein Bjørn Kvisgaard i Sjøforsvaret til NRK.

Utskytingen skjedde fra KNM Glimt, et av fartøyene i den nyeklassen med såkalte kystkorvetter. Målet, den utrangerte torpedojageren KNMÆgir fra krigens dager, lå 15 mil unna.

– Dette er historisk. Det er første gang vi avfyrer dettemissilet i Norge og første gang fra et norsk skip, sier løytnant ogpresseoffiser Thomas Gjesdal til TV 2. Missilet er fylt med sensorer somkommuniserer med testsenteret på Andøya.

Utviklingen av Naval Strike Missile (NSM) begynte midt på1990-tallet, da Forsvaret undertegnet en kontrakt med Kongsberg Defence &Aerospace. Arbeidet har pågått helt fram til i sommer. I slutten av mai ble detførste missilet fra selve produksjonslinjen overlevert Forsvaret.

Produsenten sier at NSM har verdens mest avanserte søker ogunike manøvreringsegenskaper. Kongsberg hevder missilet skal kunne skyte i senkethvert moderne marinefartøy og betegner det som en revolusjon for krigføringtil sjøs.

NSM skal være hovedvåpensystemet på Sjøforsvarets nyefregatter og på kystkorvettene av Skjold-klassen i de neste 20-25 årene.

missil.JPG Foto: Skjermdump
missil2.JPG Foto: Skjermdump