GRIMSTAD: Da statuttene skulle vedtas, gikk Kristiansands ordfører Arvid Grundekjøn på talerstolen og forlangte at de store byene Kristiansand og Arendal skulle få flere representanter på tinget. Et forslag han fikk svært liten støtte for.

Da gikk Grundekjøn på talerstolen på nytt og stilte et ultimatum.

— Vi har diskutert dette i formannskapet, og vi kan simpelthen ikke akseptere at Kristiansand ikke får flere representanter på Sørlandstinget. Får vi ikke det, da ønsker vi ikke å delta, sa Grundekjøn.

Det tydelige ultimatumet fra Grundekjøn førte til fullt kaos før det første Sørlandstinget var konstituert og etablert.

Måtte ha pause

Møteleder, fylkesordfører Bjørgulv Sverdrup Lund, valgte å ta en halvtimes pause, i håp om å få ryddet opp i situasjonen som var oppstått.

Etter pausen hadde flere gått sammen og fremmet et forslag om å la Kristiansand og Arendal få én representant ekstra i tinget. Denne skulle være opposisjonslederen i kommunestyret, etter modell fra fylkeskommunene, der opposisjonslederne har plass i fylkestinget.

Dette var ikke godt nok for Grundekjøn.

— En opposisjonsleder kan være så mangt og variabel. Vi ønsker at kommunestyret selv skal avgjøre hvem den andre personen er, sa Grundekjøn, som da hadde akseptert at kommunen kun skulle få to i Sørlandstinget, ikke fire, som hans forslag innebar.

Trussel

Dermed gikk Sørlandstinget, før det var konstituert, til avstemning om statuttene for møteplassen. Og det med en trussel hengende over seg om at Kristiansand kunne forlate møtet hvis ordføreren ikke fikk igjennom sin vilje.

Flertallet valgte å trosse Grundekjøn og vedtok at Arendal og Kristiansand skal kunne møte med to representanter hver, ordføreren og opposisjonslederen. Grundekjøn valgte deretter ikke å gjøre alvor av sine trusler, og ble sittende videre i Sørlandstinget resten av torsdagen.

Overrasket

— Du fikk ikke særlig gjennomslag for dine forslag, Grundekjøn?

— Kristiansand fikk tross alt dobbelt så mange medlemmer som i utgangspunktet. Og hadde jeg vært vanlig borger i Kristiansand, hadde jeg reagert på at vi i enkelte tilfeller kun får 1/84 deltagelse i Sørlandstinget ut fra innbyggertallene.

- Ble du overrasket over de sterke reaksjonene på ditt forslag?

— Ja, at reaksjonene ble så sterke, overrasker meg. Kristiansand er Sørlandets største by, og representasjonen må reflektere det.

Reaksjoner

Grundekjøns innlegg og handling da Sørlandstinget skulle etableres, ble møtt med tøffe reaksjoner fra de andre representantene.

— Jeg vil aldri la meg diktere som politiker. Stiller man veto og ultimatum, stritter jeg imot. Det er ikke slik politikk fungerer, sier stortingsrepresentant Freddy de Ruiter (Ap).

På gangen i en pause var Kvinesdal-ordfører Odd Omland (Ap), Lyngdal-ordfører Ingunn Foss (H) og Evje og Hornnes-ordfører Bjørn A. Ropstad (KrF) samstemte om at dette ble en svært uheldig start for det nye Sørlandstinget.

Leder av tinget, Bjørgulv Sverdrup Lund (H), valgte å være litt mer diplomatisk etter at den dramatiske starten på møtet hadde roet seg noe ned.

— Det ble en nyttig diskusjon, og vi fikk problemstillingen på bordet med en gang, sier Lund.