KRISTIANSAND: – Min kjæreste og jeg gikk ut for å ta en røyk, og vi la merke til noe rart på himmelen. Vi trodde det bare var skyer, som var opplyst av byens lys, sier Bojan Oz Milinkovic til fvn.no.

Tok hastebilder.

Nordlyset åpenbarte seg på himmelen over store deler av Sørlandet natt til lørdag. I Kristiansand var det mulig å observere fenomenet omkring midnatt.

– Først brydde vi oss ikke om det, helt til vi la merke til hvor raskt det beveget seg, og at det var et distinkt grønnskjær i lyset. Jeg satte opp kameraet på balkongen og tok et par hastebilder mest for å se om det gikk. Nordlys er utvilsomt vanskelig å fotografere, sier Milinkovic.

Kraftig utbrudd.

Seniorrådgiver ved Norsk Romsenter, Pål Brekke opplyser om at nattens lysaktivitet er den kraftigste på flere år.

– På en skala fra 0 til 9 nådde dette nordlysutbruddet til 8. Dette er faktisk den kraftigste forstyrrelsen på mange år, sier Brekke.

Badet i lys.

Solstormen, som for få dager siden ble observert rase mot oss fra Sola traff en del senere på dagen enn beregnet. Først om kvelden norsk tid ble det registrert stor nordlysaktivitet. Dermed lå hele Norge og Danmark og badet under nordlyset.

– Best synlig var det nok sør i landet, ettersom Nord-Norge fremdeles har for lyse netter. Tyskere og polakker kunne også nyte nordlyset. Det kan til og med ha vært synlig i horisonten helt ned til Paris, sier Brekke.

Observasjoner tilsier at en rekke solflekker fremdeles er synlige på Sola.

– Med solfiltre eller formørkelsesbriller kan disse sees med det blotte øyet, opplyser seniorrådgiveren.