KRISTIANSAND: — Vi vil prøve å lage det mer koselig utenfor her, med små bord og litt sydenstemning, sånn at det skjer litt mer i denne delen av Markens, forklarer innehaver Kjetil Hodne ved Geheb Conditori, etablert i 1908. Sammen med restaurantene Mother India, Food Asylum og Frk. Larsen sendte han søknad om å utvide gågata med kvartalet mellom Dronningens gate og Kongens gate. Kvadraturforeningen synes ideen smaker fugl, og har tatt saken opp med kommunen.

- En gøy plass

Og saken er ganske sikkert biff. Nå gjenstår bare formaliteter før gata stenges og Markens får sitt åttende bilfrie kvartal.

Dermed åpnes muligheten for et lite spisetorv i gågatas sørlige ende, og parallellen trekkes til sydlige strøk. Spisestedene ønsker et felles uteområde hvor man bestiller matretter fra hvilken som helst av de fire menyene.

— Poenget er å skape noe nytt, en gøy plass med masse forskjellig mat så det blir en «matoase», forteller Åkki Lidi, eier av Frk. Larsen.

Etter møte mellom kommunen, Syd-Kvadraturen Vel, Kvadraturen gårdeierforening og Kvadraturforeningen virker det som alle hilser tiltaket velkommen. Naboene har fått frist til 15. januar med å fremsette eventuelle protester.

— Dette passer egentlig veldig godt i forhold til gangaksen man prøver å etablere fra Torvet til kinoen og Kilden, som har fått navnet kulturaksen. Tellinger viser at gata har liten biltrafikk i dag, opplyser avdelingsleder Per Kjelsaas fra ingeniørvesenet.

Prøveordning

Så sant byutviklingsstyret gir samtykke, blir det prøveordning i ett år med skilting av gågate fra våren. På grunn av en parkeringskjeller må gågata starte 20 meter inn fra Kongens gate, ovenfor Frk. Larsen. Denne innkjøringen skal være mulig å flytte på sikt.

— Jeg er ganske sikker på at gågata blir permanent, sier avdelingslederen.

— Er det aktuelt å utvide gågatenettet ytterligere?

— Det er ikke konkrete planer om det. Det har vært et ønske i Skippergata, men det kommer i konflikt med atkomst til flere eiendommer. Også forbi teaterkvartalet er det vurdert til ikke å være så aktuelt, svarer Kjelsaas.

Opparbeidelse med steinheller og snøtiningsanlegg vil bli vurdert senere, dette er avhengig av kommunal bevilgning og spleiselag med gårdeierne.

Sist gågata ble utvidet var i 2006, i kvartalet ved Postgården og Nedre Torv.