ARENDAL: Det var på høsten 2009 at den da 27 år gamle mannen ble siktet for kjøp av ett kilo opium samt fire kilo hasj, skriver Agderposten.

Allerede i avhør 7. november la mannen alle kortene på bordet og ga en uforbeholden tilståelse. I utgangspunktet fant politiet kun 112 gram hasj og 54 gram opium i mannens leilighet, men han tilsto mye mer.

Begrunnelsen var at han ønsket å bli ferdig med sin kriminelle fortid og starte på nytt. Likevel tok det tre år før saken kom opp for retten.

— Alvorlig krenkelse

I dommen fra Aust-Agder tingrett gir tingrettsdommer Øyvind Strand påtalemyndigheten en solid skrape. Han mener både faktum og juss i saken var oversiktlig, og at etterforskningen derfor ikke var tidkrevende.

«...det foreligger en så alvorlig krenkelse av kravet på rettergang innen rimelig tid i EMK (Den europeiske menneskerettighetskommisjon), at det i denne saken bør reageres med betinget fengselsstraff, skriver tingrettsdommer Øyvind Strand.

Dommen endte med 300 timers samfunnsstraff.

- Ikke akseptabelt

Mannens advokat, Ragnar Holter-Andersen, reagerer kraftig på politiets behandling av hans klient.

– Min klient tilsto for å bli ferdig med saken og komme seg videre her i livet. Da er det ikke akseptabelt at det må gå tre år fra tilståelsen foreligger til det foreligger en dom i saken, sier advokaten.

- I det uendelige

Politiadvokat Ernst Ragnar Pfaff var aktor i saken. Han sier somlingen skyldes en intern svikt og forglemmelse.

— Det er en svakhet i vårt datasystem. Saken ble liggende i det uendelige hos etterforsker og jeg glemte den bort. Det er bare å legge seg flat og beklage, sier Pfaff til Agderposten.