FARSUND/KRISTIANSAND: Torsdag avgjorde Lister tingrett at Tønnesen tilkjennes nær 11 millioner kroner i erstatning etter ulykken.

— Resultatet er veldig gledelig. Retten har gitt ham gjennomslag på samtlige poster. Erstatningen ville aldri kunne kompensere for tapet han er påført, men økonomisk er dette en full seier, sier advokat Christian Lundin i Advokatfirmaet Ness Lundin.

28. september 2006 ble 41-åringen hardt skadet da et vogntog kom over i motsatt kjørefelt og traff personbilen han satt i. Bilen ble nærmest knust i sammenstøtet, og Tønnesen ble sendt til sykehus med brudd i nakken. Nå sitter han i rullestol og er 100 prosent arbeidsufør.

Uenig om erstatning

Sjåføren av vogntoget, som var utstyrt med blankslitte dekk, ble senere dømt til 60 dagers fengsel for grov uaktsomhet. 41-åringen saksøkte deretter sjåførens forsikringsselskap, svenske Trygg-Hansa, ettersom han mente han ikke fikk erstatningen han hadde krav på.

— Denne saken er et grelt eksempel på hvor langt Trygg er villig til å gå. Forsikringsselskapet her hele tiden kjent til hvor hardt skadet han er, og de økonomiske utfordringene han har hatt. Nå slår retten fast at han har krav på dobbelt så høy erstatning som de mente han burde ha, sier Lundin.

Under rettssaken la Tønnesen og hans advokat fram et krav om 13,8 millioner kroner i erstatning. Trygg-Hansa mente på sin side at riktig beløp var 5,8 millioner.

— Jeg har lest dommen, men ikke diskutert den med min klient. Jeg ønsker derfor ikke å kommentere den noe særlig, sier Trygg-Hansas advokat, Terje Marthinsen.

- Grove regnefeil

Marthinsen mener dommen inneholder flere grove regnefeil, men kan foreløpig ikke uttale seg om avgjørelsen vil bli anket.

— Det er for tidlig å si. Vi har ennå ikke tatt stilling til dommen, sier Marthinsen.

Ifølge advokat Lundin har Tønnesen opplevd behandlingen han har fått av Trygg-Hansa som svært belastende.

— Han har opplevd hele saken som veldig krenkende. Han er uforskyldt blitt kvestet for livet og forsikringsselskapet har behandlet ham som en tiltalt i en straffesak. Hans begrensede taleevne har gjort at han ikke kunne gi klart uttrykk for sin opplevelse av saken, noe han har opplevd som spesielt fortvilende, sier Lundin.

- Ikke nytte av ferieturer

Han trekker fram et av punktene som er omtalt i dommen, nemlig at Trygg-Hansa hevdet at 41-åringen ikke ville ha like stor nytte av ferieturer som tidligere.

— Erstatningen innebærer at han gis mulighet til å gjennomføre aktiviteter som funksjonsfriske ser på som en selvfølge, som det å reise på ferie. De har rett og slett utnyttet skadene hans til å argumentere for en mindre erstatning, sier Lundin.

Advokaten er også kritisk til at klienten fikk utbetalt 2,5 millioner i erstatning under rettssaken.

— Før rettssaken startet hadde han fått utbetalt 1,6 millioner. På rettssakens siste dag kom det ytterligere 2,5 millioner. Det er ganske illustrerende for hvordan Trygg har oppført seg i denne saken.

Må betale 6,6 mill.

Marthinsen ønsker i utgangspunktet ikke å kommentere kritikken, men nøyer seg med å konstatere at motparten har sin oppfatning av saken og at Trygg-Hansa ikke kjenner seg igjen i fremstillingen.

— Er det riktig at dere betalte ut 2,5 millioner under rettssaken?

— Det er riktig at det var en forsinkelse. Det skjedde en feil som førte til at en overføring kom senere enn den skulle. Dette ble vi først oppmerksom på like før rettssaken, og vi har beklaget at det ikke ble fanget opp tidligere, sier Marthinsen.

Trygg-Hansa har nå fått en frist på to uker til å betale det resterende erstatningsbeløpet på 6,6 millioner kroner, samt en halv million i saksomkostinger til motparten.