MANDAL: — Nei, dette var artig. For en flott bro. Elegant og med flotte linjer. Og veldig behagelig å gå på, smilte Askildsen mens han vandret sammen med Fædrelandsvennen ved 15-tiden onsdag med elva under oss.

Se video av da broa kom på plass og av ordføreren som går på broa øverst i artikkelen.

Da hadde det gått et par timer siden den hadde blitt senket på plass. Arbeiderne som nå er i gang med å grovmontere broa kunne bekrefte: Ingen andre mandalitter hadde gått på den før Askildsen.

FØRSTE GANG: Som den første mandalitten tok ordfører Tore Askildsen de første skrittene på den nye bybroa da den var på plass over elva onsdag ettermiddag. Det var stort! Foto: Jarle R. Martinsen

Det startet ved 9-tiden. Da kom slepebåten Boa Loke med kranen fra Tønsberg, samme båt som slepte selve broa fra Polen til Mandal. Trekket av kranen hadde gått helt fint, været klusset det ikke lenger til. Det var ingen grunn til å vente, arbeiderne fra det finske selskapet Ruukki hadde ventet lenge nok med å komme i gang.

Lett løft

Etter et par timers forberedelser ved Buen, satte kranen kursen over elva og til broa som fortsatt lå på lekter. Fire vaiere ble festet til broa og den ble løftet lekende lett av ved 13.30-tiden. Det første elementet på 200 tonn var ingen sak å heve for kranen som kan løfte opp til 400 tonn.

SENKES: Her er bybroa i ferd med å bli senket på plass på Malmø-siden. Mye aktivitet var det før den satt som den skulle. Foto: Jarle R. Martinsen

Deretter bar det tilbake til Buen, og ikke lenge etterpå var den på plass som det første elementet.

— Fantastisk overkult, kunne entertainer Svein Lindland konstatere på landsiden. Revymannen gleder seg stort over broa, som nok de fleste i kulturlivet i Mandal gjør. Broa vil lette tilgangen til Buen betydelig.

— Besøkstallet til Buen har vært veldig høyt, men nå går det vel enda mer i været, tror Lindland.

Nå starter monteringen

Med dette er byggeperioden på broa i gang. Prosjektleder for broa, Øyvind Lundberg i Faveo Prosjektledelse, er veldig lettet over at det nå skjer – ni måneder etter at broa opprinnelig skulle vært ferdig.

— Torsdag løftes det andre like store elementet på plass. Deretter skal det ytterligere tre deler til, blant annet klaffen som skal være midt i, forteller Lundberg.

Dette er trolig ferdig fredag. Etter dette kan båter under 3,5 meter igjen kjøre oppover elva.

Så vil det ta ytterligere to måneder å få hele broa helt ferdig. Det er mye arbeid som gjenstår, særlig med hydraulikk som skal på plass for å få klaffen til å løfte seg.

— Det er fortsatt ikke helt bestemt hvordan den skal betjenes. Det kan være den skal være åpen til faste tider på sommeren, og at den ellers kan bli åpnet fra landsiden mot en avgift, sier havnefogd Olav J. Neset.

Åpningsseremoni

Nok i februar blir det så åpning av Adolph Tidemands Bro.

— Vi har begynt å tenke litt på åpningsseremoni, blant annet i samarbeidet med handelsstanden, forteller ordfører Askildsen.

Se video av da broa kom på plass og av ordføreren som går på broa øverst i artikkelen.

UTROLIG SYN: Et slikt syn har mandalittene ikke sett før. Her føres broa oppover elva for så å bli senket på plass. Foto: Jarle R. Martinsen