KRISTIANSAND: Dette skjer etter en gjennomgang av 34 saker som kan være knyttet til rasistisk kriminalitet og hatkriminalitet i Agder politidistrikt fra de tre siste årene.

I to av sakene har Statsadvokaten i Agder omgjort politiets henleggelse.

I april i år var en person av utenlandsk opprinnelse på pub i Flekkefjord sammen med en utenlandsk venn. De drakk ikke alkohol. To etniske nordmenn kontaktet dem og spurte "what are you doing here?".

Da den fornærmede utlendingen besvarte spørsmålet med samme spørsmål, tok den mistenkte nordmannen juiceglasset til fornærmede og kastet innholdet i fornærmedes ansikt. Deretter slo han ham i ansiktet.

Fremstår som uprovosert

Ifølge rapporten fra statsadvokaten er mistenkte avhørt og har liten erindring om episoden grunnet stort alkoholinntak. Det er også innhentet legeerklæring som understøtter fornærmedes forklaring. Fornærmede og mistenkte kjente ikke hverandre fra før.

"Episoden fremstår som uprovosert. Fornærmedes venn og mistenktes venn er ikke avhørt. Statsadvokaten mistenker at episoden kan være rasistisk motivert og omgjør henleggelsen", skriver statsadvokat Jostein Johannessen i sin rapport.

Politiadvokat i Agder politidistrikt, Liv Versland Seland, opplyser til Fædrelandsvennen at saken ble om henlagt på "bevisets stilling".

— Slik systemet er har statsadvokaten hatt en annen vurdering enn vi har hatt. Det ligger ikke noe sprengstoff i det, sier Seland.

- Konvertitt ble trakassert

Den andre saken er knyttet til hendelser på et asylmottak i Farsund i 2011, der en beboer hadde konvertert fra islam til kristendommen.

"På asylmottaket hvor han bor anfører fornærmede at han som følge av dette har blitt utsatt for trakassering og gjentatte voldsepisoder av en ledende muslim som han kun kjenner fornavnet på. Det er innhentet legeerklæring som dokumenterer rift i en finger", heter det i rapporten fra Statsadvokaten i Agder.

Saken ble henlagt av politiet som følge av manglende saksbehandlingskapasitet.

"Statsadvokaten kan ikke se at saken har fått en adekvat behandling og omgjør henleggelsen i forbindelse med inspeksjonen", skriver statsadvokat Jostein Johannessen.

Politiadvokat Hellek Rue i Agder politidistrikt opplyser til Fædrelandsvennen at saken nå er sendt tilbake til Farsund lensmannskontor.

Han sier saken ikke ble etterforsket i tråd med den prioriteringslisten som er gitt av Riksadvokaten.

Positive påtaleavgjørelser

Bortsett fra i de to omtalte sakene er Statsadvokaten i Agder fornøyd med hvordan Agder politidistrikt håndterer sakene.

"Gjennomgående synes politiets behandling av sakene å være meget god. Sakene blir tatt alvorlig og relevant etterforskning har blitt iverksatt", heter det i rapporten fra statsadvokat Jostein Johannessen.

Sju av de gjennomgåtte sakene har endt med positiv påtaleavgjørelse. Fædrelandsvennen skrev nylig om en av disse,der en 40-åring fikk 20.000 kroner i bot for å ha plassert et avkappet grisehode utenfor en moske i Festningsgata i Kristiansand.