KRISTIANSAND: — Vi ønsker at utestedene skal avvise dem som går i colors, vester med ryggmerker og jakker som har symboler til kriminelle motorsykkelklubber, sier Ole Hortemo, politistasjonsjef ved Kristiansand politistasjon.

I sommer feiret den omstridte mc-klubben Mongols etableringen i Kristiansand med å feste på restaurant Lanternen på Hamresanden. Med sine skinnvester skilte medlemmene seg tydelig fra de andre gjestene.

De fleste slutter seg til

Politiet er klare på at de ikke ønsker slike énprosent-klubber i byen, og mener det er viktig at heller ikke andre aktører aksepterer adferden deres.

— Vi kan ikke pålegge et utested å nekte dem inngang, men vi appellerer om å avise dem, sier Ole Hortemo til Fædrelandsvenmnen.

Han sier de har tatt dette opp med de enkelte utestedene over flere år. De fleste skal ha sluttet seg til policyen, men det er også enkelte som ikke har gjort det.

- Ulovlig diskriminering

Politi i flere norske byer har kommet med likende oppfordringer, noe som får mc-folk til å se rødt.

— Dette er ulovlig diskriminering, og det samme som å si at en mann med turban, eller en same i kofte, ikke får komme inn på utestedet, slår Atle Jørgensen i Payback Norge fast.

Organisasjonen er en samlende kraft for flere hundre norske mc-klubber, blant andre Hells Angels.

— Jeg håper at dere journalister begynner å se galskapen i at politiet oppfordrer til ulovligheter. Slikt politi trenger vi ikke, sier Jørgensen.

Har regler mot uniformer

NHO i Agder sier at flere utesteder i Kristiansand har innført nye regler rettet mot på mc-klubber.

— Utelivsbransjen i Kristiansand har også registrert at ulike mc-grupperinger er i ferd med å etablere seg i byen. Hvis de oppfører seg ordentlig og ikke steller til bråk, kan ingen nektes adgang på utestedet. Men å ikke tillate uniformer er noe flere utesteder har valgt å gjøre, sier Trond Madsen fungerende regiondirektør i NHO til Fædrelandsvennen.

— Hvordan håndheves dette?

— Utestedene har nokså konsekvent sagt nei på ulike vis, som å be gjestene å dekke til klærne. Dette gjelder ikke bare mc-gjenger, men også fotballsupportere og andre grupper. Utestedene ser en tendens til at hvis mange uniformerte samles, blir de veldig dominerende og det blir ikke noe hyggelig for andre grupper, sier Madsen

Vil følge oppfordring

Restaurantsjef Kees Verkerk på Lanternen har fortsatt ikke noe i mot å ha ulike motorsykkelklubber som gjester.

— Men kommer det en konkret oppfordring fra politiet eller kommunen rettet mot spesielle klubber, vil jeg følge dette og be om at gjestene tar av seg jakker eller vester med symboler, sier Verkerk til Fædrelandsvennen.

- Strider mot ytringsfriheten

- ULOVLIG: Advokat John Christian Elden har utredet lovligheten av mc-klesnekt. Foto: Solum, Stian Lysberg

Payback Norge har hyret stjerneadvokat John Christian Elden for å sjekke lovgrunnlaget til utesteder som avviser mc-folk.I en 18 sider lang redegjørelse skriver Elden blant annet at en "kleskode" må ha et saklige og legitimt formål. Å be noen være "pent kledd" er helt lovlig.

"Men dersom man begrunner slike nektelser med at klærne viser tilhørighet til en bestemt organisasjon, så blir det usaklig. I så fall blir det tale om et inngrep i deres ytringsfrihet som ikke kan ha et legitimt formål".

Han mener videre at politiet kan medvirke til ulovligheter ved å oppfordre til diskriminering av folk som bærer visse mc-symboler.

Dessuten har de en egen sikringsplikt til påse ingen borgere blir utsatt for krenkelser som bryter med ytringsfriheten.