KRISTIANSAND: Bonden fikk utbetalt nesten 670.000 kroner etter at ulv skal ha drept 209 sauer og boergeiter i besetningen hans i 2010. I etterkant av erstatningsutbetalingen har myndighetene gjort sine egne undersøkelser.

— Disse undersøkelsene endte opp med at bonden ble anmeldt. Denne erstatningsordningen baserer seg på tillit til at de som søker gir korrekt informasjon. I dette tilfellet fikk vi informasjon som gjorde at det var naturlig å følge opp saken gjennom en politianmeldelse. Det er opp til politiet å etterforske og avklare saken, sier fylkesmannen i Vest-Agder, Ann-Kristin Olsen til Fædrelandsvennen.

– Et eventuelt misbruk av erstatningsordningen kan lett svekke bruken av den, understreker fylkesmannen.

(Artikkelen fortsetter under bildet.)

NESEBJØRNEN: Denne nesebjørnen ble skutt i Sverige. Arten er søramerikansk og uønsket i Norge. (Foto: Scanpix) Foto: Bengt Pettersson/Scanpix

Koordinert aksjon

Tirsdag slo politiet til i en koordinert aksjon sammen med fylkesmannens medarbeidere, Statens naturoppsyn, Mattilsynet og landbruksmyndighetene på gården til bonden i forbindelse med bedragerianmeldelsen. Men overraskelsen var meget stor hos alle da ble det funnet dyr på gården som det ikke er lov å ha i Norge.

– Det ble funnet mårhund, vaskebjørn og nesebjørn. Beslaget er unikt i Norge, og eneste kjente tilsvarende sak er fra Bergen i 2005, sier miljøkoordinator i Agder politidistrikt, Steinar Sunde. Både han og Økokrim er overrasket over det som ble avdekket på gården.

Bekymret

Viltforvalter Tor Punsvik hos fylkesmannen i Vest-Agder sier at han er bekymret over det som ble funnet av dyr da politiaksjonen startet.

– De tre dyreartene ønsker vi ikke i Norge. Mårhunden er den arten vi frykter mest i norsk natur. Rasen er enormt produktiv, og veldig vanskelig å bekjempe.

Miljøkoordinator Sunde sier at det ikke bare er faunakriminalitet bonden er siktet for. – Rent umiddelbart var det åpenbare tegn på brudd på dyrevelferdsloven, matloven og den tidligere viltloven.

Overbetjent John Repstad, leder av økomkrimavsnittet til Agder politidistrikt, sier at aksjonen som ble gjennomført tirsdag var planlagt, men at beslagene var i overkant av hva politiet hadde ventet seg.

(Artikkelen fortsetter under bildet.)

VASKEBJØRN: Rømte vaskebjørner har etablert bestander i Tyskland og Danmark, men arten er uønsket i Norge. (Illustrasjonsfoto: Scanpix) Foto: Terkel Broe Christensen/Scanpix/illustrasjonsfoto

Nekter straffskyld

– Den siktede bonden er avhørt, og har erkjenner inne straffskyld for det vi har siktet ham for. Bonden blir fremstilt for varetektsfengsling i Kristiansand tingrett i dag. Han blir siktet for grovt bedrageri i forhold til rovdyrskadeerstatning, i tillegg til faunakriminalitet.

Dyrene som ble funnet på gården er tatt hånd om av Statens naturoppsyn.

Bonden fra Vest-Agder slapp 788 sauer og lam og 73 boergeiter på beite i fjor sommer. 245 av disse husdyrene kom ikke hjem fra beitet. Fylkesmannen i Vest-Agder godkjente at 175 sauer og lam og 34 boergeiter er drept av ulv. Det resulterte i en erstatning på 670.000 kroner. Totalt ble det i Vest-Agder utbetalt 1,75 millioner i samlet erstatning.