KRISTIANSAND: – De snakket godt norsk, så meg rett inn i øynene og sa tusen takk. Men da konfirmanter kom halvannen time senere, forsto jeg at vi hadde blitt lurt, sier Britt Jensen på Kongsgård.

Etter å ha lest om bøsseaksjonen, sto hun klar med hundrelappen da det ringte på døren ved 17-tiden i går.

– Det var to voksne menn på rundt 30 år med caps på hodet og gule refleksvester. Jeg ga dem hundrelappen, men lurte på om det var noe muffens da jeg så påskriften «Redd Barna» i blå skrift på hvit bunn på de grålige bøssene deres, sier Britt Jensen.

Flere andre forteller om de samme personene med utenlandsk utseende på Kongsgård I og Kongsgård II. På Flaten på Lund forteller et eldre ektepar at de opplevde at de ble lurt.

– Det kom en kvinne som snakket gebrokkent norsk i 17-tiden. På hennes bøsse sto det «Redd gatebarna i Romania», sier ektemannen, som ikke vil stå fram fordi ekteparet frykter represalier.

– HVA ER PROBLEMET?

Politiet skal ha fått flere meldinger om den mulige falske innsamlingen. I går kveld var operasjonsleder Per Lauvnes svært avvisende til problemstillingen.

– Vi har kikket etter det, men hva er ulovlighetene her? Hva er problemet? svarte en svært avvisende operasjonsleder Per Lauvnes.

I slutten av januar pågrep politiet i Kristiansand fire rumenere og en argentiner, antatte falske bøssebærere. De ble stoppet med innsamlingsbøsser og utstyr for å plombere bøssene, uten at de hadde tillatelsene i orden.

De fem ble løslatt etter avhør.

KONFIRMANTENE.

På Kongsgård måtte tre konfirmanter slukøret konstatere at folk de kom til sa at andre hadde vært der i forkant.

– De ga ikke fordi de hadde gitt penger til andre allerede, og beskrev dem som to menn i 30-årene med caps og refleksvest, forklarer 14-åringene Andrea Wergeland, Kamilla Maria Ommundsen og Karoline Roland.

– Det rammer både vårt og Redd Barnas renommé. Det rammer resultatet vårt, og det er trasig for konfirmantene å høre at det har vært folk der like i forkant. Det er åpenbart at noen der ute skummer fløten av vårt betydelige markedsføringsarbeid, som samler inn til en legitim aksjon eller til seg selv, sier en irritert regionansvarlig Roald Guttormsen i Kirkens Nødhjelp i Kristiansand.

Innsamlingen i Kristiansand var likevel vellykket. Sent i går kveld rapporterte Guttormsen «all time high».

– Vi har fått inn 557.000 kroner i bøssene, samt 50.000 kroner i brødaksjonen forrige uke. Rekord, konstaterer Guttormsen.