BRUSSEL: – Det er ventet at nesten 100 prosent av all flytrafikk i Europa vil gå som normalt i morgen, opplyste Eurocontrol i en pressemelding onsdag kveld.

Onsdag fikk om lag 22.500 fly ta av eller lande på europeiske flyplasser, mot normalt 28.000, opplyste organisasjonen. Det er rundt 80 prosent av flytrafikken.

– Så å si hele det europeiske luftrommet under 20.000 fot er åpent, og flytrafikken vil bli forsøkt avviklet i henhold til rutene selv om det er noen restriksjoner i enkelte områder fortsatt, sier Eurocontrol.

100.000 innstilte avganger Det betyr at trafikken på viktige knutepunkter som Kastrup i København, Heathrow utenfor London, Schipol-flyplassen i Amsterdam, Charles de Gaulle ved Paris og flyplassene i Frankfurt og München vil gå som normalt i den grad flyselskapene klarer å avvikle sine flyavganger etter oppsatte ruter.

I Sverige og Finland var deler av luftrommet fortsatt stengt onsdag formiddag, men ble gradvis åpnet. Ved 14-tiden kom trafikken i gang ved Arlanda flyplass utenfor Stockholm.

Ifølge Eurocontrol har over 100.000 flyavganger blitt innstilt siden 15. april, da askeskyen fra vulkanutbruddet på Island nådde Europa.

– Ingen overreaksjon Det har påført flyselskapene et tap på over 10 milliarder kroner, anslår Den internasjonale luftfartsorganisasjonen (IATA).

– Inntektstapet for flyselskapene er hittil på 1,7 milliarder dollar, heter det i en pressemelding fra IATA.

FNs vulkanekspert Henri Gaudru mener det likevel var riktig å sette flyene på bakken, fordi det aldri er blitt gjennomført en grundig studie av askeskyers virkning på fly og jetmotorer.

– I fraværet av troverdig kunnskap var det eneste man kunne gjøre å stanse flytrafikken. Dette var ingen overreaksjon, sier han.

Vulkansk ro Islandske vulkanologer meldte onsdag at aktiviteten i vulkanen under Eyjafjallajökull nå er på et «ubetydelig nivå».

– Den eksplosive aktiviteten har sunket, og askeproduksjonen er mindre, sier Pall Einarsson, professor i geofysikk ved universitetet i Reykjavik.

Han understreker imidlertid at vulkanen under Eyafjallajökull ennå ikke har falt i søvn, og at det er umulig å forutsi når utbruddet vil være over.

– De seismiske bevegelsene er kraftigere enn noensinne, forklarer han.

– Vi ser i øyeblikket ingen tegn på at det er i ferd med å gi seg, og vi kan ikke forutsi når utbruddet vil stanse, konstaterer han.