Diskuter saken under.

LILLESAND: Flere biler har blitt dekket av noe som ligner veldig på askestøv i Lillesand.

— Jeg vasket bilen for to dager siden, og i går var den dekket av noe som ligner veldig på askestøv, forteller Jarl Andre Eriksen. Han forteller at det er veldig likt de bildene en har av andre biler dekket av vulkanstøv.

Eriksen forteller at det ikke kan være snakk om pollen, som har kommet for fullt nå.

— Nei det er ikke pollenstøv, det har ikke samme fargen, og ser annerledes ut. Vi måtte jo prøve å finne ut hva det kunne være, så vi smakte på det, og det var ikke noe som tydet på at det skulle være støv eller pollen, sier Eriksen.

Mulig

Avdelingsdirektør i Norsk institutt for luftforskning (NILU) i Arendal, Kjetil Tørseth forteller at det er gode muligheter for at vulkanstøvet har falt ned på Sørlandet.

— Det er helt klart en mulighet for at en del av vulkanstøvet har falt ned her på Sørlandet. Det passerte mye over for et par dager siden, og det kan ha falt ned flere plasser, sier Tørseth.

Han forteller at de venter en ny bølge fra mandags kveld og utover.

Trolig

Jarl Andre Eriksen forteller at det ikke kunne kjennes noe lukt fra støvet, men at det var en kraftig svovellukt i området.

— Da det begynte å regne i går, kjente vi godt svovellukten. Men støvet på bilene og bordene var ikke noe lukt på. Det kjentes ut som veldig fin sand, forteller Eriksen.

Kjetil Tørseth i NILU forteller at dette ligner beskrivelsen av støvet og at det trolig er vulkanstøv.

Lave verdier

Tørseth forteller videre at målestasjonen til NILU på Birkenes, de siste dagene har målt partikkelmengden i luften.

— Vi har hatt noen målinger de siste dagene, dette er for å se om der er noen helserisiko. Til nå har vi ikke kommet over noen høye verdier, så det er ikke helsefarlig. Det blir som ved sandstormer eller lignende, avslutter Tørseth.