KRISTIANSAND: — Hold dere hjemme

— Vi vaksinerer alt hva remmer og tøyler kan holde på alle som møter opp på legekontor og vaksinekontor, men situasjonen er ikke slik i dag at det er grunnlag for ekstraordinære tiltak. Det er ikke uvanlig at folk er syke av influensa, og det er ikke ekstraordinære forhold rundt denne sammenliknet med tidligere. Dette er ikke en alvorlig situasjon, sier kommuneoverlege Vegard Vige i Kristiansand kommune.

— Hvis folk blir syke med luftveissymptomer kombinert med feber og sterk sykdomsfølelse, bør man holde senga til man blir frisk, også små barn. Bare hvis man blir helt usedvanlig syk, mer enn man finner det greit å leve med, kan man gå til legen for se om man har fått et tilleggsproblem. De mest syke kan få lungebetennelse, men de fleste blir friske på egenhånd uten spesielle tiltak, sier Vige.

VENNESLA: - Det kommer for mange til legevakta

— Vi gjør som vi pleier. Vi hadde en stor runde med vaksinering av folk i risikogruppene i høst da de fikk Tamiflu-vaksinen, og har utlyst ny vaksinasjonsrunde til mandag på legesenteret for dem i risikogruppene. Andre som ønsker vaksine må ta dem hos fastlegen sin, sier Per Kjetil Dalane, kommunelege 1 i Vennesla.

Han ber folk la være å oppsøke legevakta.

— Det kommer for mange til legevakta. Det er en stor misforståelse at folk tror de skal sjekke om har svineinfluensa. Det gjør vi IKKE. Vi ønsker kun å se dem som tror de har noe annet enn influensa, eller som har et uvanlig forløp med betydelige pusteproblemer. Influensa er en godartet sykdom for de aller fleste.

Dalane opplyser at Vennesla kommune har mulighet for sette inn ekstra bemanning på legevakta om nødvendig, men har ikke vurdert det per nå.

SØGNE: Får mer vaksine

— Ettersom Folkehelsa og andre i løpet av jula har endret syn på hvem som bør vaksineres, og sier at også barn og unge bør la seg vaksinere, vil vi tilby vaksine også til personer utenfor risikogruppene, sier Finn Georg Birkeland, kommuneoverlege i Søgne.

— Det er flere typer influensa som går nå, og hvis ellers friske barn og unge skulle få svineinfluensa, kan det ramme så hardt at de også bør vaksineres, sier Birkeland

Han regner med å få en ny porsjon vaksiner til uka, og vil da gi den til alle som ber om det.

— Vi har hatt større pågang enn normalt etter vaksinen og er i øyeblikket tomme, ettersom vi har vaksinert en stor andel av befolkningen, sier Birkeland, og ber folk som blir mer syke enn forventet å kontakte sin fastlege.

— De som mener de trenger legehjelp på dagen, får det; vi har såpass god legedekning i Søgne.

SONGDALEN: Forbereder sykehjemmet

— Vi forbereder oss til å ta i mot hvis det blir stor pågang på sykehjemmet, hvis så skjer, skal vi sørge for å avhjelpe. Så langt har det ikke vært slikt behov. Tidligere år har det ikke vært spesielt stor pågang ved for vaksiner ved influensaepidemier, men det har variert litt, sier pleie- og omsorgssjef i Songdalen Margun Øhrn.

Hun forteller at Søgne- og Songdalen legevakt, som har oppe til 23.00, har stor pågang som følge av influensaen.

— Vi oppfordrer folk i risikogruppen om å ta vaksine, sier Øhrn.

LILLESAND: - Følger med

— Vi har ikke gjort noe særskilt i forbindelse med årets influensaepidemi, annet enn å bestille den årlige vaksinen og distribuere den til fastlegene. Vi ser at de eldste eldre har fått rutine på å la seg vaksinere, sier Geir Jensen, assisterende rådmann i Lillesand.

— Nå er situasjonen under kontroll, og vi følger med på hjemmesiden til Folkehelsa om det kommer varsler om at vi bør foreta oss noe særskilt, sier Jensen.