KRISTIANSAND: — Jeg våknet om nettene gjennom hele svangerskapet, i frykt for at biler jeg hørte på utsiden var politiet som kom for å deportere oss. Politiet kommer om natten eller tidlig om morgenen. Tsjetsjenere blir sendt tilbake daglig nå. Men den siste måneden har vi vært trygge. Flyselskapene vil ikke fly kvinner så kort tid før fødselen, forteller Ozdoeva Liza, mor til Sørlandets nyttårsbarn 2013. ## Veene kom med rakettene

NYTTÅRSBARNET: Ozdoeva Liza var usikker på hvilket navn årets nyttårsbarn skulle få. Da hun avsluttet intervjuet med Fædrelandsvennen, bestemte hun seg: Årets nyttårsbarn heter Madina, oppkalt etter sin kusine som bor på Grim. Foto: Jon Anders Skau

Årets nyttårsbarn veide 4040 gram. Den lille, vakre hjerteknuseren er frisk og fin etter en fødsel som forløp uten problemer.Veene til mamma Ozdoeva Liza kom med nyttårsrakettene, da hun kikket ut gjennom vinduet for å se fyrverkeriet ved midnatt. Naboene i Støperiveien i Mandal ringte etter ambulansen, slik at den lille babyen kom til verden i trygge omgivelser på sykehuset med et kraftfullt skrik som det sømmer seg en sørlending.

Men det er en side til ved historien til mamma Ozdoeva Liza, pappa Mezhiev Alkhazur og nyttårsbarnets tre storesøstre på seks, fire og to og et halvt år.

— Vi har anket avgjørelsen, men norske myndigheter har bestemt at vi skal utvises. Vi skal deporteres til Tsjetsjenia, sier Ozdoeva Liza.

— Det er trist. De tre yngste er født her i Norge og vi har funnet oss godt til rette her. Og vi er redd det ikke er er trygt for min mann å vende hjem til Tjetjenia, sier hun.

Trygt eller ikke

På barselavdelingen møter Fædrelandsvennen Ozdoeva Liza sin søster Luiza Khalimova, som kom til Norge for over ti år siden og bor på Grim. Hun har tatt med sine tre døtre Zulikhan, Madina og Laura som er kommet for å besøke det nye familiemedlemmet.

— Vi har ingen tradisjon i Tsjetsjenia der vi markerer nyttårsbarn. Men klart vi er begeistret over at jenta kom inn i det nye året. Termin var satt til 4. januar. Da jeg pratet med henne så sent som klokka sju på kvelden nyttårsaften, var vi uten noe forvarsel, forteller Luiza Khalimova som er tante til nyttårsbarnet.

Luiza Khalimova har selv tre døtre. Nå har søsteren fått sin datter nummer fire.

— Fram til nå har hun fulgt i mine spor. Nå har hun passert meg, ler søsteren Luiza Khalimova.

- Har dere tenkt på én til?

— Det passer bra med fire, sier Ozdoeva Liza bestemt. Men hvis vi kunne vært 100 prosent sikker på at det ble en gutt, så kunne det jo være, humrer hun.

Avslaget

- Hvordan har svangerskapet vært?

— Vi har hatt veskene våre stående klar i tilfelle politiet kommer for å hente oss. De kunne komme når som helst, når vi har fått endelig avslag på vår søknad om oppholdstillatelse. Det gjort tiden tyngre. Så håper jeg vi får muligheten til å bli, at vi ikke blir sendt ut av Norge med en gang, sier hun og forteller at hun er glad barnet ble født under trygge og gode forhold på sykehuset i Kristiansand.

— Vi har det godt her og har fått etablert oss. Den eldste av jentene har begynt på skolen, og de to andre går i barnehage, sier Ozdoeva Liza.

Hun forteller at mannen kom til Norge i 2006, et par uker etter at det var betalt løsepenger for ham, slik at han ble frigitt av det tsjetsjenske regimet han hadde slåss mot i to kriger.

Selv kom hun og det eldste barnet til Norge året etter.

— Jeg håper Madina får vokse opp her i Norge, sier hun.

- Så du har funnet navn til jenta?

— Hun skal hete Madina etter sin kusine. Jeg håper hun blir like vakker som henne, sier Ozdoeva Liza og ser på sine niese med et smil.