AUDNEDAL: – Vi ønsker en god dialog med de foresatte og har rettet oss etter det, sier rektor Kate Vigeland Berrefjord.

Fram til i høst sang elevene det kristne bordverset "Å du som metter liten fugl" hver dag. Kommunalsjef for oppvekst i Audnedal, Even Schau, ba så skolen om å endre praksis.

– Skolen skal være livssynsnøytral. Vi skal ikke ha aktivitet som framstår forkynnende, sier Schau.

BORDBØNN: Karen Sofie Bjørkelid i gang med lunsjen sin i 3. klasse. Hun er godt vant til bordbønn, slik har det vært så lenge hun har gått på Konsmo skole. Rektor Kate Vigeland Berrefjord følger foreldrenes vilje med fortsatt synging før maten. Foto: Jarle R. Martinsen

Ønsket å fortsetteDa denne beskjeden kom til skolen, bestemte rektor og lærerne seg for å slutte helt med bordbønnen.

– På den måten kunne ingen stille spørsmålstegn ved praksisen, sier Berrefjord.

Men foreldreutvalget var ikke enig i at bordverset skulle bort. Der var tonen en helt annen: Foreldrene ønsket at syngingen skulle fortsette.

Derfor er sang gjeninnført etter foreldrenes ønske.

– Nå skal vi variere mer. Det skal fortsatt være lov å synge kristne sanger, men vi skal også ha sanger fra andre kulturer. Det finnes også sanger som ikke har kristent innhold, sier Berrefjord.

Ble styrete

Lærerne er ikke bare glad for fortsatt sang.

– Det ble styrete nå, må innrømme det. Å skulle variere er nå en ting, men det kan jo ikke forventes at vi og elevene skal lære fremmedspråklige bordvers uten videre, sier tillitsvalgt og lærer Reidun Nesland.

Even Schau er fornøyd med at det nå skal varieres.

– Da holder vi oss innenfor de lover og regler som gjelder, samtidig som vi respekterer foresattes ønske, sier han.

KONSMO SKOLE: Konsmo barneskole har omlag hundre elever fra 1. til 7. klasse. Her er 21 ansatte. Skolen ble bygget i 1960. Foto: Jarle R. Martinsen

Krevde opphørDet har gått fire år siden forrige runde med bråk rundt bordvers og bordbønn i Norge. I 2009 gikk fylkesmannen i Aust-Agder ut og krevde at kristen sang og bønn før skolematen skulle opphøre. Det skjedde etter at Arendal bystyre hadde bedt om det samme noen måneder i forveien.

I 2005 krevde daværende kunnskapsminister Øystein Djupedal (SV) det samme.

Styres av kommunene

Utdanningsdirektør Gunnar Skaar i Vest-Agder sier at dette langt på vei styres av de enkelte kommunene.

– Mitt inntrykk er at det varieres rundt om med ulike sanger. Jeg har ikke opplevd at dette har vært et stridstema noe sted, sier Skaar.

Han understreker likevel at foreldrene har full rett til å be om fritak for sine barn om å delta i bordvers, slik de også kan reservere seg for å gå i skolegudstjenestene.

– Viktig kultur i bygda

Leder for foreldreutvalget for Konsmo skole Britt Dalan sier at det var full enighet blant foreldrene i ønsket om at elevene fortsatt skal synge nettopp "Å du som metter liten fugl. Velsign vår mat å Gud". – Verset speiler bygdas kultur. Ja, hele den norske kulturarven, sier hun.

Spesielt i Audnedal står kristendommen sterkt. Tall få år tilbake fra Statistisk Sentralbyrå viser at 88,2 prosent av befolkningen er medlem av den norske kirke, et av de høyeste tallene i Norge.

Men når skolen nå går inn for å variere, for eksempel med "Kua mi jeg takker deg", er det helt greit for foreldrene det og.

– Det er fint at det er sang for å markere måltidet og at det er et tydelig skifte av aktivitet, sier Dalan.