APELL SAMLING 10.08.14

Jeg deltar her i dag som israelsvenn!

Jeg er leder av den tverrpolitiske gruppen Israels Venner på Stortinget. Det er en gruppe som ikke utelukker at man også er palestinavenn. Det vi har felles er at vi anerkjenner Israels rett til å eksistere som stat og leve i fred med sine naboer. Dessverre vil ikke terrorgrupper som Hamas og Islamsk Hellig krig godta Israels eksistens. De vil fordrive jødene fra deres hjemland som ble opprettet på bakgrunn av en plan fra FN. De vil utslette staten Israel. Det vil vi ikke godta.

Jeg deltar her i dag som fredsvenn!

Midtøstens folk har lidd alt for lenge under alt for mange kriger. Derfor er mitt engasjement motivert av mitt sterke ønske om fred, fred for menneskene både i Israel og på palestinske områder.

Samtidig har jeg et sterkt engasjement for fred også for befolkningen i de arabiske nabolandene. De lider også.

Tenk på det som skjer i Syria: Borgerkrigen i Syria overskygger sommerens Gaza-krig både i humanitære lidelser, ødeleggelser av infrastruktur og antallet drepte og mennesker på flukt.

Tenk på det som skjer i Irak: Den islamistiske gruppen ISIL er så brutale at selv Al Qaida tar avstand fra dem. Krigerne i ISIL ødelegger livene til folk både i deler av Syria og Irak. Annerledes troende jages og drepes. Store deler av Midtøsten tørster etter fred! Vi deler det ønsket!

Jeg deltar her i dag som forsvarer for menneskeverdet og retten til liv!

Det gjelder både for jøder, kristne og muslimer, for innbyggerne både i Israel og på de palestinske områdene. Hvert menneske har et unikt menneskeverd. Alle menneskeliv er like mye verdt.

Det er farlig når andre folk demoniseres, slik Hamas-charteret gjør med sitt jødehat. Kontrasten er enorm til det Israels fungerende ambassadør i Norge sa i et intervju forleden: Han gråter for palestinske liv som går tapt, likesom for israelske. Han ber til Gud om at både palestinere og israelere ikke må lide. Og han forsvarer Israels rett til å forsvare sitt land, for det kan da ikke være slik at israelerne som eneste folk i verden skal måtte godta stadige rakettangrep uten å beskytte sin sivilbefolkning?

La oss markere vår respekt for Israels ambassadør med en varm applaus!

Jeg deltar her i dag for å støtte ønsket om en forpliktende våpenhvile.

Dere kjenner svaret på disse to spørsmålene:

Hvem startet krigen i sommer? Svaret er entydig: Det var Hamas og Islamsk Hellig Krig som satte i gang en langvarig bølge rakettangrep mot Israel. De visste hva de gjorde .

Og i stedet for å beskytte egne innbyggere, valgte de å bruke tilgjengelige midler av betong og byggemateriell til tuneller og infrastruktur for sine militære operasjoner. Mens Israel bruker sine soldater til å beskytte sine innbyggere, bruker Hamas sine sivile til å beskytte terrorister. Hvordan skal fred, velstand og utvikling for det palestinske folket kunne skje når man velger en militærstrategi som tar i bruk bolighus, skoler, moskeer og sykehus som baser for militære aksjoner?

Man løfter fram antallet av sivile offer for Israels militære operasjoner, hver og en av dem en fryktelig tragedie, men ikke det faktum at Hamas selv strategisk plasserer sitt eget folk, kvinner og barn, som menneskelige skjold rundt våpenlagre og kommandosentraler.

Hvem vil ha våpenhvile, og hvem vil ikke? Svaret er like entydig. La meg nevne to eksempler: Etter en ukes krig, foreslo Egypt en våpenhvile. Israel sa ja, Hamas sa nei!

Da en tre dagers våpenhvilen løp ut sist helg, var Israel på ny villig til å forlenge våpenhvilen. Men Hamas og Islamsk Hellig Krig sa igjen nei. De vil fortsette krigen. De vil forlenge lidelsene både for sitt folk og Israels innbyggere.

Faktum er dette: — Israel viser vilje til våpenhvile, men terroristene i Islamsk Hellig Krig og Hamas vil forlenge krigen!

Dette er ikke en krig mellom arabere og israelere, men mellom Hamas og Israel

En av fem israelere er arabere. De risikerer også å rammes av terroristenes raketter. Israel er heller ikke i krig med den palestinske befolkningen på Vestbredden. Nei, partene i denne krigen er lett å identifisere:

Det er terroristene i Hamas og Islamsk Hellig Krig som kriger mot den demokratiske staten Israel.

I en slik konflikt får ikke de islamistiske krigerne vår sympati. Vår sympati går til Israel - og sivilbefolkningen på begge sider. De fortjener fred!

Jeg er her i dag for å kjempe mot jødehat og antisemitisme

For mange vil lite balanserte framstillinger i media være et bidrag til å holde jødene ansvarlig for alt hva Israel gjør.

Slik oppstår et grunnlag for negative holdninger til jøder og Israel som brer om seg i Norden og Europa ellers. Når en svensk sosialdemokratisk leder og statsministerkandidat får 3000 kommentarer og blir kalt gris og hjerteløs jødeetter å ha gitt uttrykk for at Israel må respektere internasjonal rett, men har selvsagt rett til å forsvare seg, forteller det oss hvilke holdninger vi kjemper mot.

I Paris ble jødiske butikkeiere utsatt for ren vandalisme i sommer. I Malmø må jødene beskyttes av politi.

Sterke grupperinger over hele Europa ønsker å fortie jødenes historie. Ideologier som forårsaket de menneskelige lidelsene jødene opplevde lever i beste velgående blant oss. Budskapet har ikke stilnet, men fått en ny innpakning.

Også i vårt land er det grupperinger som driver en målbevisst kampanje for å forfalske historien. Sanne demokrater tar avstand fra jødehatets gamle kledning. Men det dukker opp i ny forkledning, tilpasset en ny tid. Vi opplever også i dag et gufs fra en tid vi trodde var et tilbakelagt stadium når:

— Politiske partier seriøst foreslår boikott og merking av israelske produkter.

— Undersøkelser blant skolelever i Oslo kan fortelle at det ikke er noen grupper av barn som blir så sterkt diskriminert som jøder - og det er i Norge i 2014!

— Jøder i vårt land kan stå fram og fortelle om en hverdag som på kort tid har endret seg fra en helt vanlig og fredelig livssituasjon til å måtte slutte å bære Davidsstjerna eller sin kipa i frykt for ubehagelige antijødiske holdninger.

Når drapstrusler og sjikanering får prege hverdagen for jøder i Norge i 2014, kan vi ikke stille oss likegyldig til det som skjer. En skjev informasjonsstrøm har bidratt til å åpne slusene for at folk tydeligere og stadig oftere gir fritt løp for antijødiske holdninger.

La oss stå opp i kampen mot antisemittiske holdninger! La oss stå opp i kampen for Israels rett til eksistens og forsvar for egne innbyggere. La oss stå opp i kampen for fred og forsoning mellom Israel og det palestinske folket!

Derfor er vi her i dag!