LILLESAND: Onsdag kveld gikk et enstemmig bystyre i Lillesand inn for å vurdere lovligheten av vedtaket om å si nei til omtaksering av boligene på Ågerøya. Administrasjonen i Lillesand har anbefalt å gjøre en omtaksering, men politikerne har avvist det.

— Saker skal behandles likt. Her blir det skapt en mistanke om forskjellsbehandling. Jeg forstår veldig godt at utvalget reagerer på dette. Hvis en slik mistanke fester seg blant folk kan dette bli en fryktelig vanskelig sak å håndtere, sier bystyrerepresentant Helge Røed (Ap).

Boplikt

Bystyret skulle egentlig bare ta stilling til om Svenny Karlson (SV) og Tor Audun Danielsen (V) kan trekke seg fra eiendomsskattenemnda, som er et politisk nøytralt utvalg som skal følge opp kommunens gjeldende regler for skattesaker.

Saken førte imidlertid til at hele debatten om boplikt og eiendomsskatt mellom posisjonen og opposisjonen ble blåst liv i nok en gang. Høyre-siden beskyldte Karlson og Danielsen for å drive politikk i nemnda, mens venstresiden slo tilbake ved å kalle flertallsstyret for bøllete i sin behandling av nemndas arbeid.

Spesielt Arne Gulbransen i Frp var har i sine karakteristikker.

— Grunnen til at de søker om fritak er fordi de er uenig i et politisk vedtak. Jeg oppfatter dem som furtne gutte- og jentunger som sier de ikke vil leke mer, sa Gulbrandsen.

- Lavmål av Frp

Uttalelsen skapte sterke reaksjoner hos flere av bystyremedlemmene.

— Jeg synes det er lavmål. Dette er to mennesker som har gjort en kjempeinnsats i flere år. Den slags uttalelser hører kanskje hjemme på et landsmøte i Frp, men ikke i denne salen, sa Venstres Jens Olai Justvik.

Helge Røed mente heller ikke det var noen grunn til å tvile på nemndas integritet. Røed støttet imidlertid Gulbrandsen i at Karlson og Danielsen trolig ikke har lov til å trekke seg.

— Jeg er i tvil om begrunnelsen de har gitt holder. Det skal sterke grunner til å trekke seg fra et slikt verv. Selv en ordfører som er under straffeforfølgelse i Gudbrandsdalen er det ikke lett å bli kvitt. For første gang i mitt liv vil jeg derfor stemme for et forslag fra Frp, nemlig å kreve en lovlighetskontroll av vedtaket om å innvilge fritak, sa Røed.

Avsatte skattenemnda

Enden på visa ble at bystyret avsatte hele eiendomsskattenemnda og oppnevnte en ny. Dagens medlem Halvor Rismyhr (H) ble valgt til ny leder, mens Æsæl Sollie (Høyre) og Bjørn Hagen (KrF) ble nye medlemmer. Deretter stemte et enstemmig bytstyre for å be Fylkesmannen foreta en lovlighetskontroll av dette vedtaket, samt formannskapets vedtak om å avvise omtaksering på Ågerøya.

— Jeg synes det er ryddig å be fylkesmannen om en lovlighetskontroll. Jeg er ikke bekymret for resultatet. Dersom det skulle vise seg at vi har gjort noe feil så er det fort gjort å be om unnskyldning, sier ordfører Arne Thomassen.

Helge Røed mener det er gode muligheter for at Fylkesmannen vil komme fram til at vedtaket om å droppe omtaksering var ulovlig.

— Det ville ikke overraske meg. Det er jo rart å ikke foreta en omtaksering når de faglige argumentene å så klare, sier Røed.