SØGNE: — Hvorfor dette prosjektet?

— Kunnskapen om eldre tiders hummerfiske er i ferd med å forsvinne. Sjøbuer ryddes og bygges om. Det er viktig å prøve å ta vare på noe av utstyret. Ta for eksempel hummerteinedobber, hver fisker hadde sitt eget merke. Vi håper mange er interessert i å gi oss et eksemplar.

Ettårig prosjekt

— Hva skal dere bruke det til?

— Vi skal intervjue gamle fiskere og deres etterkommere. Deretter skal dobber og informasjon om fiskere, båter og fiskeplasser, presenteres på en utstilling neste vinter.

Aktivt kystlag

— Hva gjør dere ellers i kystlaget?

— Vårt hovedsete er Lastad grendehus. Der treffes en gjeng av kystlagets mannfolk en dag i uka for å mekke på gamle båtmotorer. Vi holder også mange kurs; Sild, pilfletting og nå jærstolfletting. Sildekurset er kjempepopulært hvert år. Du lærer å sette sildegarn, salte sild i tønne og til slutt lage kryddersild til jul. Vi er nærmere 200 medlemmer, de fleste godt voksne, dessverre er det ikke så mange unge. Men vi har just kjøpt ei fiskesjekte som skal pusses opp og settes på sjøen til våren. Vi håper å få unge med på det.

Mange jern i ilden

— Hva steller du med ellers?

— Altfor mye. Historielag, naturvernforbundet og sangkor. Jeg bor i et gammelt hus på Ålo, der er det stadig noe å finne på. Og jeg er med i "Kreativ klubb" der jentene fra vestbygda treffes en gang i måneden.

Et langt yrkesliv i skoleverket

— Du var lærer.

— I 28 år på Nygård skole. De siste åtte på Tånevik skole. I barneskolen underviste jeg i alle fag. Men det ble mest kunst- og håndverk, eller forming som det het da.

— Fisker du selv?

— Tilbake i 1976 tok jeg ett år fri fra skolen, for å være med min far på fiske; hummer og garnfiske. Det vakte oppsikt den gang.

- Hvordan er det å bo i Søgne?

— Hver dag går jeg turer i heiene. Det er fint turterreng her. Jeg bor i strandkanten og er mye på sjøen. Er glad i å ro. Jeg har bodd i Søgne hele livet, bortsett fra ett år som lærer i Målselv, to år på Ringerike, ett år på Kråkerøy og studier i England.

- Synes du Søgne har forandret seg?

— Kolossalt. Det er nesten ingen "småfiskere" igjen. Folketallet har økt og det har vært stor utbygging.