— En slik beskrivelse av en dyktig kvinnelig fotballspiller virker rett og slett gammeldags og rar, sier Haugseth.

Amazon Grimstad har signert den 25 år gamle kamerunske landslagsspilleren, Augustine Silvia Ejangue Siliki. I den forbindelse brukte Agderposten «Amazon henter sort perle» som overskrift på nettsiden. Senere endret de tittelen til «Nedrykkstruede Amazon henter afrikaner». Nestleder i Likestillings- og diskrimineringsombudet, Elisabeth Lier Haugseth, mener omtalen er spesiell og bakstreversk.

Understreker stereotypier

Nestlederen er klar på at denne typen overskrifter bidrar til å fremme gamle holdninger.

— Denne type overskrifter bidrar til å understreke stereotype og gammeldagse oppfatninger av kvinner fra afrikanske land. De blir behandlet som et objekt; eksotisk og fint, men like fullt et objekt. Det fratar henne å være en selvstendig person, som med gode fotballegenskaper i seg selv gjør det verdt å bruke spalteplass på at klubben har hentet inn nettopp henne, sier Haugseth.

Haugseth vil videre oppfordre pressen til å være selvkritiske til hvordan man presenterer personer i nyhetsoppslag.

— Det vesentlige må være spillerens gode egenskaper som var avgjørende for at klubben satset på henne, ikke at hun er en eksotisk «svart perle», eller «afrikaner», sier Haugseth, som er positiv til at avisen senere endret overskrift.

- En glipp

Norsk presses etiske regelverk, Vær Varsom-plakaten, skriver at man skal vise respekt for menneskers egenart og identitet, privatliv, etnisitet, nasjonalitet og livssyn. Den skriver også at man skal være varsom ved bruk av begreper som kan virke stigmatiserende. Sjefsredaktør i Agderposten, Morten Rød, sier overskriften representerer noe Agderposten ikke egentlig står for.

— At den første tittelen ble publisert likte jeg dårlig. Det er åpenbart at vi ikke skal ha denne type titler i våre saker og vi følger selvfølgelig teksten i Vær Varsom-plakaten, sier Rød.

Rød er klar på hvorfor avisen endret overskriften fra «Amazon henter sort perle» til «Nedrykkstruede Amazon henter afrikaner».

— Det var en glipp. Tittelen var åpenbart upassende, ikke god. Det er ikke en overskrift vi ønsker å ha, sier Rød, som sier han fikk fjernet den da han ble oppmerksom på det i går.

Fotball mot rasisme

Fotballsporten har jobbet svært hardt mot rasisme i egne rekker. Tidligere har også norsk fotball bidratt i et prosjekt som Gi Rasisme Rødt Kort. FIFA, det internasjonale fotballforbundet, har en svært klar linje mot rasisme. FIFA sier det har ingen plass i fotballen, og har egne regler mot rasistiske ytringer. Før starten av kvartfinalene i Brasil VM ble det også avholdt en markering på stadion med slagordet «si nei til rasisme».

Sjefsredaktøren beklager nå overfor Amazon Grimstad-spilleren.

— Det er en glipp, og jeg beklager, sier Rød.

Ingen problemer

Thomas Prestø, rådgiver i antirasistisk senter, har på andre side ingen store problemer med overskriften til Agderposten.

— Dette er en tittel som flere nordmenn enn da eksempelvis personer fra Kamerun har problemer med eller opplever som rasistisk, sier Prestø.

Han er dermed ikke spesielt bekymret for signaleffekten av overskriften.

— Det å bli omtalt som en «sort perle» er ikke spesielt ille for vedkommende, tror jeg. Nordmenn har svært negative konnotasjoner til begrepet sort, men syns det er mer nøytralt å bruke «neger». Vi opplever det motsatt, sier Prestø.

Han er likevel glad folk reagerer.

— Det er positivt at det sitter en ryggmargsrefleks hos folk i slike saker, men vi er mer opptatt av andre former for rasisme. En doktorgradstudie viser for eksempel at det er 70 prosent lavere sjanse for å få relevant jobb etter høyere utdanning for personer med utenlandsk opprinnelse i Norge, sier Prestø.