— Dette er den travleste, men også gøyeste dagen i året, sier Reidar Aamdal, butikksjef på Jernia i Lillemarkens.

På Birting Libris i Markens har daglig leder Fillip Jahnsson gjort unna forberedelser i rundt tre måneder for å være i rute til Handelens dag. Foto: Eirin Margrethe Fidje

Han er i full gang med å gjøre butikken klar for storinnrykk torsdag morgen. Butikksjefen regner med at folk står klare på døren allerede klokka sju om morgenen.

— Vi gjorde de første bestillingene allerede rett etter nyttår, men det har vært mest arbeid de siste tre månedene. I mai og juni har vi hatt en ansatt som kun har jobbet mot Handelens dag, sier Aamdal.

Salgsfesten er ikke bare gøy for butikken, men også svært viktig. En tiendedel av årsomsetningen gjøres unna i løpet av de tolv timene de holder åpent - seks ganger så mye som på de beste handledagene i desember.

— Fortjenesten blir jo noe helt annet. I fjor omsatte vi for 3,3 millioner kroner, noe som var rekordhøyt. Jeg er fornøyd hvis vi havner der i år også, og tør ikke håpe på høyere tall, sier Aamdal.

- En institusjon i byen

Også på Birting Libris i Markens har utallige timer blitt lagt ned i planleggingen av Handelens dag.

— Vi starter rundt april med å gjøre gode kjøp fra leverandørene, men selve riggingen bruker vi bare et par dager på, sier daglig leder Fillip Jahnsson.

Bokhandelen selger for fire-fem ganger mer enn en vanlig torsdag når Handelens dag går av stabelen.

Elisabeth Svensvik og datteren Nathalie Svensvik Arildsen fra Bergen vil gjøre unna litt shopping når Handelens dag braker løs torsdag. Foto: Eirin Margrethe Fidje

— Men når vi selger noen av varene ut til en latterlig billig penge, taper vi også penger. Det viktigste er å ha gode priser på ting folk vil ha, sier han.

Åtte-ti paller med spill, bøker og skolesekker er pakket ut i butikken, og dobbelt så mange ansatte som vanlig skal i sving hos bokhandleren. Selv synes Jahnsson at Handelens dag er en fin tradisjon i byen.

— Jeg tror mange synes Handelens dag er veldig stas. Det er blitt en tradisjonsrik dag, nesten som en institusjon i byen. Butikkene har jo salg hele året, men denne dagen er det på et helt annet nivå, sier han.

Turister på shopping

Elisabeth Svensvik og datteren Nathalie Svensvik Arildsen fra Bergen er fornøyde med at årets største handelsfest klaffer godt med deres sørlandsferie.

— I morgen skal vi egentlig dra på visninger hele dagen, men det er mulig vi får tid til å handle litt innimellom, sier Nathalie, som blir student i Kristiansand til høsten.

— Ja, det må vi jo få tid til! Vi bor på hotell midt i byen, så det er kort vei, sier Elisabeth.

Mor og datter hadde ikke hørt om dagen før de ankom Kristiansand tidligere i uka.

— Det er Nathalie som er den som shopper mest av oss to, men dette passer oss begge veldig bra, sier Elisabeth.

Tenker julegaver

Også på Jernia skal hele staben settes i sving, sammen med representanter fra ulike leverandører. Totalt skal 50 personer hjelpe kundene hos Aamdal.— Grunnen til at vi selger så godt er nok at vi har satset veldig hardt på Handelens dag de siste årene. Dessuten virker det som at mange kjøper nyttige ting, og tenker gjerne helt fram til julegavene når de handler, sier Aamdal.