En stein på to-tre kilo løsnet fra taket og falt ned på fortauet. Det skal ikke skje, sier eiendomssjefen. Foto: Jørgen Steffensen
Richard Gutvik så en stor mørtel- og teglklump hadde løsnet fra fasaden på Musikkens hus i Kongens gate Foto: Jørgen Steffensen

— Jeg jobber som parkeringsvakt og går mye langs gatene i Kristiansand. Da jeg gikk i Konges Gate i fjor høst, så jeg en stor klump med betong og teglstein liggende på fortauet ved Musikkens Hus. Klumpen var på rundt to-tre kilo. Jeg så med en gang hvor den hadde løsnet fra fasaden, som hadde flere skumle sprekker. Jeg gikk videre bortover langs fasaden og så flere steder det hadde falt ned større og mindre biter, sier Richard Gutvik.

Han varslet politiet og kommunen, som også eier bygget, om at det faller tegl- og betongbiter fra taket ned på fortauet. Politiet var ifølge Gutvik enig i at det var et problem, men han fikk aldri et klart svar fra kommunen.

Ifølge Gutvik er sprekkene like markante i dag som da klumpen løsnet i fjor.

— Jeg er helt sikker på at man ville dødd momentant hvis man ble truffet. Det er for galt at det fortsatt er slik når man i tillegg prøver å gjøre huseier oppmerksom på problemet, sier Gutvik.

Betong faller ned

Tirsdag skrev Fædrelandsvennen om at salt og vann trakk inn i betongen og fikk armeringen i Vesterbrua på E39 til å ruste. Resultatet av rusten er at armeringsjernet ekspanderer og dermed skaper press på betongen, som gjør at betongbiter skaller av yttersiden broen. En bit på størrelse med en håndflate traff bilen til Atle Røisland. Samme fenomen skjer på Varoddbrua.

Musikkens Hus i Kongens Gate 54 eies av kommunen. Hans-Christian Gram, eiendomssjef for Kristiansand Eiendom, sier kommunen er kjent med problemene Gutvik nevner.— Vi har hatt utfordringer med at mørtelen på de gamle murbyggene, som eksempelvis det gamle teateret og her i Kongens gate 54, ikke holder mål. Deler av fasaden faller av og til ned, sier Gram.

Dyrt vedlikehold

Eiendsomssjefen sier de hadde en større jobb på gamle Agder Teater i fjor for nettopp å fjerne potensielt farlige, løse deler.

— Vi hadde en stor sjau på teateret i fjor, et bygg som ikke er i veldig god stand og som det ikke er en hemmelighet at vi prøver å selge.

Han kjenner ikke til Gutviks varsel om Musikkens hus spesielt, men sier Kristiansand Eiendom prøver å ta hånd om denne typen problemer så fort som mulig når det meldes fra.

— Får vi meldinger om at ting er løse eller faller ned, så prøver vi å fikse det så fort som mulig. Det gjelder spesielt hvis det er ut mot gatene eller fortauet. Det handler om å plukke ned løse deler før det faller, sier Gram, som legger til at det koster mye å vedlikeholde gamle murbygg, spesielt dyrt blir det med tanke på hvor begrenset bruken på nettopp disse byggene er.

Byggeiers ansvar

Gram er klar på at det hele tiden er byggeiers ansvar å sikre at egne bygg er sikre

— Et bygg skal være i orden slik at det ikke kan være til skade for noen. Det er samme regler som gjelder for takras med snø og is på vinteren. Vi prøver å holde jevnlige tilsyn, sier Gram.

Hvordan forklarer du da at det faller ned deler på to til tre kilo på fortauet?

— At en klump på to til tre kilo løsner, høres veldig mye ut. Det skal ikke skje, sier Gram.