Det har ingen skrevet om før. For ingen andre har gjort det Brit Mjåland gjør på Mjåland i Marnardal.
I hennes jordbærsenger vil jordbær holde seg til jul, såfremt mildværet gjør det samme.
— Det er enestående, i alle fall på Sørlandet, å forlenge vekstsesongen for jordbær så lenge uten at den foregår i drivhus, sier Ole Magne Omdal, prosjektleder for frukt- og bæreråret 2015 og 2016 i Agder.
— Skjer dette andre steder i Norge?
— Ikke så vidt meg bekjent.
Godt skiltet
Fædrelandsvennen dro til Marnardal for å høre om hemmeligheten bak forlenget sommersesong, i alle fall hva jordbær angår.
Stedet er lett å finne. Mjåland i Marnardal er skiltet med digre jordbær.
— Dette er jordbær av arten rondo. Det er en remoterende sort, hvilket betyr at den blomstrer to ganger i året, opplyser Brit Mjåland.
2015 vurderer hun som et godt jordbærår, da det først kom i gang, med første runde fra 1. til 23. juli, etterfulgt av 14 dager med ny blomstring og en runde to som startet 7. august og som egentlig pågår fremdeles.
Mjåland dyrker bærene økologisk, og gir plantene en lett sprøytedusj med et godkjent organisk middel om våren, før hun strør rovmidd som bekjemper utøy og avrunder med litt hønsegjødsel.
— Det er i grunnen alt, sier Brit Mjåland, som anslår at arealet på 2,5 dekar kan gi opp mot 7,5 tonn jordbær.
Mer neste år
Neste år forventer hun mer, når et felt med Rondo og Sonata presenterer seg.
Jordbærene fra Mjåland i Marnardal er ikke til salgs i kjedebutikker.
— Stadig flere spør etter økologisk dyrkede bær, og det meste går til private og frittstående butikker, sier jordbærdyrkeren på Mjåland, som er i ferd med å inngå en treårig avtale om leveranser til Dyreparken i Kristiansand.
— Økologiske jordbær koster vel litt ekstra?
— Bær herfra koster 90 kroner kiloen, sommer som høst.
— Og vinter?
— Det kan se sånn ut.
Les også: