— Det fine juniværet har ført til at sesongen begynte tidlig for oss. Vi begynte å plukke jordbær 31.mai. Det er to-tre uker før normal tid, sier Odd Tore Nøding, daglig leder av Agderbær.

Les også:

Agder Bær og Grønt holder til i Holum og er regionens største omsetter av lokalproduserte kortreiste jordbær. De leverer bær til mellom 20-30 butikker på Sørlandet.

Forrige fredag ble leverandørene tomme for bær i butikkene de leverer til i Mandal og Lindesnes.

— Full stopp

— Vi har små mengder bær igjen i butikkene i Kristiansand, Vennesla, Åmli og Evje. Vi regner med at disse vil forsvinne ut denne og neste uke, så er det full stopp, sier Nøding.

I det siste har Agderbær levert halvannen til to tonn med bør til dagen. Normalt leverer de opp mot 10 tonn sammenlagt.

— For oss betyr dette kun tidlig sommerferie, men butikkene må nok derfor ty til eksport-bær etter hvert.

Lover jordbær i butikkene

Rema 1000-kjeden får sine bær importert fra distributøren Bare frukt og grønt, Stavanger. Ifølge leverandørene har kjeden fortsatt bær tilgjengelig i sine butikker.

— Fra inngangen til forrige helg og utover denne uka har vi merket at det er underdekning på jordbær. Vi har, og vil fortsette å ha norske bær i butikkene, men vi klarer nok ikke å dekke etterspørselen 100 prosent. Det avhenger av været. Hvis det blir bare regn dårlig vær fremover, tilsier det at kvaliteten på bærene blir dårligere, og mengden mindre, sier Roald Bore, daglig leder ved Rema 1000 sin frukt og grønt leverandør.

Distributøren importerer bærene sine fra Telemark, Hedemark og Drammensområdet.

Satser på belgiske bær

Ifølge Coop-kjeden gjelder mangelen på jordbær for alle kjedens butikker på Sørlandet.

— Det vil bli slutt på norske jordbær i våre butikker innen toppen to uker. Det er nok tilfellet for de andre kjedene også. Toppen av jordbærsesongen var over for to uker siden, sier Vigdis Lærum.

Hun forteller at Coop-butikkene nå har en begrenset mengde av jordbær fra Oslo-områdene i noen butikker, men at kjeden kommer til å levere bær fra utlandet fremover.

— Det blir importbær fra Belgia, sier Lærum.