Det er nesten ingenting som er bedre enn å vinne en vanskelig bortekamp i fotball. Det er ekstra godt etter en tøff periode, og etter at nesten alle andre har mistet troa. Det skal det forresten ganske mye til for å gjøre på Sørlandet. Det er en deilig følelse som sitrer i hver fiber etter å ha oppnådd noe sammen med gode lagkamerater, og jeg kjente garderobestemningen på kroppen.

Det var en utrolig lettelse, og alle følte seg så lette i kroppen etter kampen at de kunne ha gått på vannet over Karmsundet uten problemer. Det er øyeblikk som må oppleves, og ikke så lett kan beskrives i en blogg fra en enkel sjel fra Flekkerøya. Det er rett og slett det som er fotball!

Det ble ganske mange setninger som begynte med Det, men sånn er Det.

Det så skummelt ut. Danske Christian var Gyteklar allerede etter 20 sekunder, og kunne ha gitt Start en katastrofal åpning på kampen. «Det er ikke så godt at ikke det er galt for noe», sa han som aldri går tom for feil ordtak.

Haugesund kjørte på, og spissen Simon Diedhiou fra Senegal gjorde flere enn De John gal. I en timinutters periode sa ikke TV-kommentatoren stort annet enn «Didjo-Didjånn», og hvis man sier det fort nok ti-tolv ganger rett etter hverandre blir det faktisk ganske morsomt. Men ellers var ikke denne perioden morsom i det hele tatt.

Simon Duedhiou skapte en del problemer for Start lørdag.

Midt i TV-sonen på Haugesund stadion hang det et kjempestort banner med «Opplev Polen». Jeg hadde mer enn nok med å oppleve kampen, om jeg ikke i tillegg skulle begynne å tenke på Lech Walesa og Adam Malysz. Det var mer uro i Start-rekkene enn under en polsk riksdag, og Start hadde mer flaks enn polske Wojciech Fortuna som sensasjonelt vant storbakkerennet under OL i Sapporo i 1972. Han ble tatt av ei vindkule, og de var det mange av også på Haugesund stadion på lørdag. Start kom skeivere ut fra hoppkanten enn Jan Boklöv gjorde da han vant sitt første verdenscuprenn i Lake Placid i 1988. Noen lurte til og med på om Skeive Dager ble arrangert i Haugesund i helgen.

Start kom seg etter åpningssjokket, og både Hollingen og Vikstøl var nær nettkjenning. Hollingen etter et klassisk 45 graders innlegg, og Vikstøl etter et klassisk Ronaldo-frispark over muren. I min tid trente Start-stjernene på frispark, med Matta i spissen, midt på vinteren. Jeg var akkurat blitt spilleklar etter overgangen fra Donn, og fikk beskjed om å stå i mur. Det var utrolig surt og kaldt, og etter en halvtime var jeg stivfrossen og ga klar beskjed om at nok var nok. «Stå i mur, det er derfor vi har kjøpt deg», sa Svein.

Haugesund var nærmest scoring i 1. omgang, da Haugesunds danske Christensen kom helt alene med Opdal. I forrige blogg kalte jeg Opdal for Blekkulf. Han slang ut både armer og bein, og reddet med en glimrende beinparade. Han er i forrykende form for tida, og setter Odda skikkelig på kartet. Snart er ikke Odda lenger bare et sted man kjører fort forbi på vei til Bergen, mens man i bilen sier til hverandre at det gamle, nedlagte smelteverket er forferdelig stygt å se på. Odda er om ikke lenge mer populært enn Oppdal. Når man henger seg opp i at Opdal hadde to-tre dårlige utspark, skjønner man at han har spilt en strålende kamp.

Start kunne juble over en 2-0-seier lørdag. Fra venstre: Håkon Opdal, Gudmundur Kristjansson, Rolf Daniel Vikstøl, Robert Sandes, Alex De John og Matthias Vilhjalmsson. Foto: NTB SCANPIX

Sandnes var i Haugesund på lørdag, og midt i 1. omgang fikk han en knallhard ball midt i Sandnes sentrum. Han sank sammen i smerter på gresset, men han hørte dessverre ikke TV-kommentatoren som etter en liten stund sa at Sandnes allerede var oppe i stående posisjon. Det var en av kampens aller største prestasjoner.

2. omgang ble en fest. NÅ elsker jeg midtbanespillere som kommer på dype, sugende løp gjennom motstanderens forsvar. Da jeg spilte likte jeg det dårlig, for det er en midtstoppers mareritt. To ganger gjorde Ajer det mot Haugesund. Han var en kald fisk i Sildabyen, og scoret på begge mulighetene.

Det ble servert Makrellfotball på sitt beste, og kelnere var Vilhjalmsson og Owello. Ajer er i følge Jesper Mathisen verd et tosifret antall millioner, men det blir jo uansett ikke høy centimeterpris. Han har stor fremtid foran seg, men det er heldigvis få som har en stor fremtid bak seg. På lørdagskvelden var det like før jeg tok en alkoholfri Bayer for Ajer.

Her har Kristoffer Ajer nettopp satt inn sitt andre mål mot Haugesund. Foto: NTB SCANPIX

Start holdt nullen for kun andre gang på sine siste 41 kamper i Tippeligaen, forrige gang var 1-0 borte mot Viking den 21. september i fjor. Det gjør at seieren smakte ekstra godt, og den var viktigere for Start enn Hakkebakkeskogen er for Dyreparken.

Den åpner 5. juni, og Ajer har fått tilbud om å være stand-in for Mikkel Rev etter at han lurte Haugesund-forsvaret trill rundt på lørdag. Å holde nullen krever sine menn. I tillegg til Opdal, må Rolf Daniel Vikstøl nevnes spesielt. Spesielt i 2. omgang viste han forsvarsspill etter mitt hjerte, med en oppofrelse man sjelden har sett i et Start-lag. Etter kampen må han ha vært så høyt oppe at han må ha pådradd seg jetlag uten å ha skiftet tidssone. «Det er bare å ta av seg støvet og bøye seg i hatten for Rolf», sa min gode venn.

På søndag venter Strømsgodset på Sparebanken Sør Arena. De fikk en opptur mot Lillestrøm etter at den tidligere Start-spilleren David Nielsen fikk sparken etter 4-0 tapet mot Haugesund.

«Kanskje David ikke ble vist hvor han skulle kjøpe ølet», sa min gode venn som synes det var litt spesielt i Drammen.

Etter kampen på søndag satser vi på en alkoholfri dram i timen. Det er mye bedre enn en time i Drammen.

Sportslig hilsen

Paul «Tåa» Richardsen

Gammeldags midtstopper