AGDER: 37 av de ansatte på Sørlandet sykehus ønsker ikke å utføre eller hjelpe til under et abortinngrep, ifølge en landsomfattende undersøkelse fra helsemyndighetene. Til sammenligning har ingen reservert seg i hele Finmark fylke. Det er første gang på 18 år at helsemyndighetene har gjort en landsomfattende undersøkelse av hvor mange leger, sykepleiere og jordmødre som bruker denne reservasjonsretten. Totalt i Norge har 186 helseansatte reservert seg.

— Det er mer enn på andre sykehus. Vi har en mye større andel av abortmotstandere her enn ellers i landet, og det tror jeg bunner i en religiøs oppfatning, sier overlege Bente Maltby, som styrer Kvinneklinikken i Kristiansand, til nrk.no.

Nektes å jobbe som gynekolog

Hun er glad lovverket legger til rette for at de som motsetter seg abort, også kan jobbe på sykehus.

— Hvis det er av religiøs overbevisning, har jeg problemer med å se at ansatte må utføre noe de føler er problematisk, eller noe som er helt imot deres etiske overbevisning, sier Maltby.

Ingen av de 37 ansatte som har reservert seg mot å avbryte svangerskap, kan få jobbe i gynekologisk avdeling.

— Vi som jobber her, har ingenting med å mene hva som er riktig eller galt. Abort er personlig for kvinnen det gjelder, forteller avdelingssykepleier Inger Klouman. Hun legger til:

— Vi har kvinnene i en samlet enhet, slik at de skal bli godt i varetatt. Det er nemlig mange som velger å reservere seg på Sørlandet, men det skjer ikke hos oss. Hver gang jeg har intervju med en ny sykepleier, ber jeg dem tenke over om de kan være delaktig i abortinngrep. Hvis ikke, kan de jobbe andre steder.

- Veldig moraliserende

Gynekolog Kevin Sunde Oppegård, som jobber på sykehuset i Hammerfest, har tidligere jobbet på Sørlandet. Han forteller om veldig store forskjeller:

– Det var blant annet folk som vasket gulvet mellom abortinngrepene som ikke ville vaske hvis det var snakk om abort. Det var så mange som hadde reservert seg at vi bare kunne utføre aborter en gang iuka . Dessuten måtte kvinner reise fra Flekkefjord til Kristiansand for å få behandling. Det synes jeg er veldig moraliserende. Så lenge abort er lovlig, skulle ikke kvinner måtte reise fra sykehus til sykehus for å avbryte svangerskapet sitt.

Reservasjoner i spesialisthelsetjenesten Helse Nord 13

Helse Midt 41

Helse Vest 29

Helse Sør-Øst 103

Helseforetakene med flest reservasjoner Sørlandet sykehus 37

Helse Møre og Romsdal 32

Helse Stavanger 23

Helseforetakene med færrest reservasjoner Helse Finnmark 0

Helse Fonna 0

Helse Førde 2

Sykehuset Innlandet 2

(Kilde: Helsedirektoratet og Helse Nord)