KRISTIANSAND: — Jeg begynte å jobbe med dette for to år siden, og når står vi foran et gjennombrudd, sier Åse Michaelsen (Frp). Hun har jobbet tett sammen med avdelingsleder på Senter for kreftbehandling ved Sørlandet sykehus, Svein Mjåland, distriktssjef i Kreftforeningen av Sør-Vestlandet, Geir Osmund Wehus samt Vest-Agders stortingsrepresentanter.

Stillhet

Arbeidet har pågått i stillhet. Men etter at Fædrelandsvennen i flere artikler har påpekt manglende tilbud om rehabilitering til kreftpasienter, mener Michaelsen det er på tide å offentliggjøre initiativet. For hun er helt enig med både fagdirektør Per Engstrand ved Sørlandet sykehus, og leder for lymfekreftforeningen, Reidun Westergren, i at dagens tilbud er for dårlig.

PRIMUS MOTOR: I hemmelighet har Åse Michaelsen (Frp) jobbet for å få etablert et Vardesenter i Kristiansand. Foto: Kristin Ellefsen

— Ofte kritiseres vi politikere for å komme diltende etter. I denne saken er vi godt i forkant, sier Michaelsen.Det fins bare fire Varde-sentre i hele Norge: Ved Radiumhospitalet, Ullevål sykehus, Universitetssykehuset i Tromsø og St. Olavs hospital i Trondheim. Sistnevnte er i etableringsfasen og ikke i full virksomhet.

Krefteksplosjon

Eldrebølgen vil føre til en eksplosjon av kreftpasienter i årene fremover, og flere og flere vil overleve behandlingen. Disse vil imidlertid ha behov for både pleie og rehabiliteringstilbud. Kreftoverlevende vil være svekket av behandlingen både fysisk og psykisk, og utsatt for senskader og nye sykdommer.

— Et Vardesenter tar vare på hele mennesket, sier Michaelsen.

OPTIMIST: Leder for Vest-Agder kreftforening, Geir Osmund Wehus, tror Kristiansand vil få et nytt kreftsenter. Foto: TORE-ANDR BAARDSEN

Geir Osmund Wehus er optimist. Han mener det er sannsynlig at Kristiansand kan få dette tilbudet. Selv om det i utgangspunktet er satt krav om at slike sentre skal plasseres i tilknytning til universitetssykehus.— Kreftsenteret i Kristiansand er så bra, og behandler så mange pasienter at vi har fått klare signaler om at kravet om universitetssykehus vil bli frafalt, sier Wehus.

Møte

Om kort tid skal det arrangeres et møte mellom politikerne, kreftsenteret og kreftforeningen. Der skal den endelige strategien for søknad og prosess legges.

— Sørlandet sykehus har ansvaret for å ta initiativet og søke Helse Sør-Øst om penger på neste års budsjett, sier Wehus som har godt håp om at Sørlandet sykehus kommer til å gjøre dette.

Michaelsen sier det allerede har vært flere møter mellom partene, og ikke minst Aps Kari Henriksen har med sin bakgrunn i helsevesenet, spilt en viktig rolle i arbeidet.

Unike

Det unike med et Varde-senter er at det er et samarbeid mellom et helseforetak, altså et sykehus, og en frivillig forening. Både Michaelsen og Wehus er trygge på at det samarbeidet skal gå bra, ettersom samarbeidsklimaet allerede er godt mellom sykehuset og kreftforeningen.

— Skal dette bare være for pasienter i Kristiansand?

— Nei, dette skal være for alle på Sørlandet, sier Wehus.

SJEF: Svein Mjåland, avdelingsleder for Senter for kreftbehandling ved Sørlandet sykehus har vært med i prosessen. Foto: Arkiv

Svein Mjåland bekrefter at det arbeides med saken:— Vi utreder et slikt tilbud. Vi sjekker med pasientgrunnlaget fra St. Olavs hospital og Radiumhospitalet, for å se på profilen på pasientgrunnlaget. Vi vil se om Vardesenter er en riktig måte å organisere det på, eller om vi skal organisere oss annerledes, sier Mjåland.

Han opplyser at det parallelt foregår en utredning om rehabiliteringstilbud, blant annet for å se i hvilken grad sykehuset skal ha ansvar og i hvilken grad kommunehelsetjenesten skal ha ansvar.