Frøydis Eide Raustøl møter som en av to representanter fra Agder i Sjømannskirkens generalforsamling torsdag, og har solid støtte for sitt ønske om bedre innsyn enn det nyvalgte styret 11. august ga vedrørende Audun Myhres plutselige avgang som generalsekretær i mars.

— Styrets redegjørelse er preget av at den baserer seg på en taushetsbelagt avtale mellom Audun Myhre og det avgåtte styret. Dermed åpner heller ikke det nye styret for informasjon om hva som egentlig lå til grunn for at det gikk som det gikk med Audun, sier Trine Færevåg, leder av Presteforeningen i Sjømannskirken.

Få de siste nyhetene fra Fædrelandsvennen via Facebook!

Vil ikke si mer

For styrets nyvalgte leder, Kjell Nordstokke, har fortalt Fædrelandsvennen at han i generalforsamlingen torsdag ikke har til hensikt å gå lenger enn han gjorde i redegjørelsen 11. august.

I tillegg til da å kritisere det forrige styrets reaksjonsform ovenfor Myhre, ga Nordstokke avgått styre rett i at det forelå «reelle ledelsesutfordringer i organisasjonen».

Organisasjonen ville vært tjent med å få vite hva dette konkret handler om.

— Vi har fått svar på det viktigste, og det er bra. Så registrerte jeg at den nye styrelederen, Kjell Nordstokke, bekrefter at det forelå ledelsesutfordringer og sier til Fædrelandsvennen at disse fortsatt eksisterer.

— Når disse utfordringene er så alvorlige at de lå bak Audun Myhres raske avgang, tror jeg organisasjonen ville vært tjent med å få vite hva dette konkret handler om, sier Steinar Tverrli.

Han er rådgiver for Norgesarbeidet i Sjømannskirken og ansvarlig for det regionale arbeidet i Agder og Telemark.

Les også:

Tillitsvalgte vil vite

Ingen av dem Fædrelandsvennen har vært i kontakt med de siste ukene, verken Audun Myhre, Kjell Nordstokke, konstituert generalsekretær Jan Olav Johannessen, ledere ved hovedkontoret eller det avgåtte styret har — med fullt navn - villet fortelle noe om hva de erkjente ledelsesutfordringene som felte Myhre egentlig besto i.

- Ville det vært ønskelig om ansatte og dere frivillige fikk vite hva dette handler om?

— Ja, det synes jeg. Dette er jo det springende punktet, og informasjon om ledelsesutfordringene er nødvendig for at vi skal komme videre. Og her tenker jeg mer på dem som er ansatt enn oss frivillige, sier Frøydis Eide Raustøl.

Både Eide Raustøl og Tverrli roser det nye styret for deler av sin redegjørelse.

— Det er positivt at det nye styret sier at de er uenige i hvordan det gamle styret behandlet ledelsesutfordringene, sier Tverrli.

Jeg ønsker ikke å etterlyse en redegjørelse nå gjennom media.

Håvard Osland er leder i fagforeningen Negotia der Sjømannskirkens ikke-prester er organisert.

- Bør dere som tillitsvalgte bli orientert om disse ledelsesutfordringene?

— Ja, vi bør det, men jeg ønsker ikke å etterlyse en redegjørelse nå gjennom media. Vi har tillit at hovedstyret griper fatt i de utfordringer de ser og gjør de nødvendige grep for å løse dem, sier han.

— Umiddelbart vil jeg si ja til at vi bør orienteres. Så innser jeg dessverre at det kan bli vrient så lenge begge parter - Myhre og styret - fortsatt binder hverandre i den avtalen som er inngått, sier Trine Færevåg i Presteforeningen.

Les også:

Audun Myhre deltar i feiring

Kommende helg feirer Sjømannskirken sine 150 første år. Både kong Harald og Audun Myhre er på gjestelisten i Bergen.

Sjømannskirkens ansatte og venner ønsker at presse og publikum glemmer årets bølger i styre og ledelse, fester blikket på de 149 årene som gikk forut for stormkastene rundt Audun Myhre og ser framover. Derfor varter «Kjerka» opp med jubileumskonsert, folkefest og jubileumsgudstjeneste i Bergen. Der er Audun Myhre invitert og sier at han vil delta.

Konstituert generalsekretær, Jan Olav Johannessen, forteller at han selv har invitert alle tidligere generalsekretærer.

— Hva med styret som forlot skuta i juni?

— De har selv har valgt å ikke være invitert. Gitt oss beskjed om det, sier Johannessen.

Kristiansand domkirke, og alle landets domkirker, markerer Sjømannskirkens 150 år søndag.

Les også: