— Jeg sendte brevet med en gang vedtaket var gjort. Da var det nok, sier Cecilie Knibe Hanssen til Fædrelandsvennen.

Ap-politikeren fra Lillesand sier at hun er forferdet over at kirka nok en gang sa nei til å la homofile gifte seg.

— Jeg har beholdt min barnetro som sier at alle er gode nok for Jesus. Når noen av medlemmene ikke anses som gode nok, kan jeg ikke være medlem av den klubben lenger, sier Knibe Hanssen.

Vil påvirke innenfra

Under kirkemøtet i Kristiansand tirsdag sa et flertall av de 116 stemmeberettigede nei til å la homofile gifte seg i kirka. Et forslag om å tillate forbønn for homofile par ble også nedstemt.

Vedtaket har skapt sterke reaksjoner. Tirsdag kveld meldte flere via Twitter og Facebook at de nå kom til å melde seg ut. Ap-politiker Per Anders Langerød fra Arendal la ut en lenke til utmeldingsskjemaet på nett og oppfordret sine Twitter-følgere til å bruke det. Selv meldte han seg ut for mange år siden.

Ap-politiker Jannike Arnesen fra Kristiansand er skuffet over kirkemøtets vedtak, men forblir medlem for å bidra til å vippe flertallet ved neste korsvei. ARKIVFOTO. Foto: Erling S. Hægeland

Bystyrepolitiker Jannike Arnesen (Ap) fra Kristiansand er også skuffet, men kommer likevel til å beholde sitt medlemskap.— Jeg har respekt for dem som melder seg ut, men jeg mener det beste er å påvirke der jeg kan. Ved å melde seg ut mister man muligheten til å stemme fram prestene man sympatiserer med. Ved neste korsvei kommer nok et annet syn til å vinne fram, sier Arnesen.

Hells Angels

Det tror også Knibe Hanssen, som da vil vurdere å melde seg inn igjen.

— Man melder seg jo ikke inn i Hells Angels for å påvirke dem innenfra. Jeg må kunne stå for synet til ei kirke jeg er medlem av. I min utmelding skrev jeg at jeg kommer til å melde meg inn igjen når de behandler alle mennesker likeverdig, sier hun.

Knibe Hanssens bystyrekollega i Lillesand, Petter N. Toldnæs (Venstre), har også meldt seg ut i protest.

— Jeg har ventet i mange år på at kirka for en gangs skyld skulle klare å være på den riktige siden av historien, men nå rant begeret over for min del, sier Toldnæs.

Toldnæs er gift med skuespiller Lars Emil Nielsen, som meldte seg ut da paret ble nektet å gifte seg i kirka for fem år siden.

— Jeg valgte å bli, men nå følte jeg tålmodigheten min var strukket langt nok. Kirka har hatt mange muligheter til å gjøre det riktige, sier Toldnæs.

Ble nektet å gifte seg

For fem år siden ble Venstre-politiker Petter N. Toldnæs og kjæresten Lars Emil Nielsen nektet å gifte seg i Lillesand kirke. Avgjørelsen førte til at Nielsen meldte seg ut og nå har også Toldnæs fått nok. ARKIVFOTO. Foto: Vegard Damsgaard

Lars Emil Nielsen er skuffet over at ingenting har endret seg siden 2009.— Jeg er jo ikke medlem lenger, men er veldig skuffet. Dette skaper en stor avstand til kirka for mange mennesker, sier Nielsen.

Han sier at mange opplever kirkas holdning som en stor belastning.

— Våre liv er hele tiden oppe til debatt i ulike fora. Homofile må stadig argumentere for hvorfor de ønsker å gifte seg. Min bror giftet seg den samme sommeren, men fikk aldri spørsmål om hvorfor. Vi fikk derimot til svar at det fantes mange andre egnede lokaler vi kunne bruke, sier Nielsen.

To utmeldinger i Kristiansand

— Vi har fått to utmeldinger i dag. Begge har skrevet at kirkemøtets vedtak er grunnen til utmeldingen, sier leder av kirkas servicekontor i Kristiansand, Margareth Mongstad.

Menighetssekretær Anne Berit Repstad i Lillesand menighet opplyser at én person har meldt seg ut.

— Vi har fått én utmelding i dag. Jeg vet ikke noe om begrunnelsen, sier Repstad.

En utmelding av Den norske kirke må skje skriftlig eller ved personlig oppmøte. Det er dermed litt for tidlig å kunne si noe om hvilken effekt kirkemøtes vedtak vil få.

I 2012 var 3,8 millioner nordmenn medlem av Den norske kirke.