Det viser en oversikt fra Helsedirektoratet over antall innmeldte saker fra tannlegene i alle fylkene i Norge.

Landsgjennomsnittet per 1000 innbyggere er på 0,5, mens Aust-Agder melder inn 1,6. I 2013 ble det rapportert inn 37 barn fra Aust-Agder som tannleger mistenkte kunne være utsatt for omsorgssvikt eller seksuelle overgrep.

— De høye tallene skyldes først og fremst at vi har veldig gode rapporteringsrutiner, sier fylkestannlege i Aust-Agder, Jan Kåre Ask.

500 meldinger

Rundt 500 bekymringsmeldinger kommer fra tannhelsetjenesten til barnevernet årlig, skriver Aftenposten. Men det er først de siste årene tannhelsepersonell har begynt å melde bekymring aktivt, og observere barn og ungdom med tanke på mulig vold og overgrep.

At barn ikke kommer til tannlegen når de blir innkalt, kan også være et tegn på at noe er galt.

Slik kan det se ut inne i munnen når et barn er slått på kinnet. Foto: Torkild Aas, Ullevål sykehus
Sterkt angrep av karies på tennene kan være et signal på omsorgssvikt Foto: Torkild Aas, Ullevål sykehus
Små blødninger i ganen kan oppstå etter seksuelt overgrep. Foto: Torkild Aas, Ullevål sykehus

I Vest-Agder ble det meldt inn 14 mistanker i 2013, noe som utgjør 0,4 per 1000 innbygger.Tannhelsetjenesten er den eneste helsetjenesten i Norge som kaller inn alle barn mellom tre og 18 år til jevnlige kontroller. Det gir gode muligheter til å avdekke omsorgssvikt.

— Vi opplever ofte at når vi melder inn, så viser det seg at barnevernet allerede har søkelys på barnet, sier Ask.

Underrapportering

Han tror ikke det foregår noen overrapportering i Aust-Agder, snarere at det ikke rapporteres nok i de andre fylkene. Han har heller ikke mottatt klager fra familier hvor det er rapportert mistanke.

— I alvorlige tilfeller med mistanke om grov omsorgssvikt, fysisk mishandling eller seksuelle overgrep melder vi direkte til barnevernet. Men i alle de andre tilfellene gjør vi først foreldrene oppmerksom på mistanken, og gir dem anledning til å forklare, sier Ask.

Unik mulighet

— Tannleger og tannpleiere har en unik mulighet til å oppdage tegn på overgrep og omsorgssvikt. Også de har meldeplikt til barnevernet, i likhet med annet helsepersonell, sier Anne Rønneberg til Aftenposten.

Hun er klinikksjef for allmenn odontologi - barn ved Universitetet i Oslo.

Tannlegene kan avdekke fysiske skader i munn, hode- og hals­området, og omsorgssvikt som blant annet gir seg utslag i mange hull i tennene.

Vold

Barnelege Mia Myhre ved Norsk kompetansesenter om vold og traumatisk stress sier at barn som er utsatt for vold, får blåmerker i hals- og hoderegionen som vanskelig kan skyldes at de har falt og slått seg.

For eksempel blåmerker bak ørene, på halsen og på kinnet.

Tegn på mishandling kan det også være hvis barnet har skader i munnen som for eksempel skyldes tvangsmating med for varm mat, eller slag som skader tennene.

Bekymring

I disse dager blir nesten 1700 tannleger og tannpleiere i offentlige tannklinikker over hele landet invitert med i en spørreundersøkelse om meldeplikten.

Forskere fra Universitetet i Bergen og Tannhelsetjenestens kompetansesenter Vest vil samle erfaringer både fra dem som har meldt fra om sin bekymring og dem som ikke har gjort det.

Vanlig i overgrepssaker

— Dårlig tannhelse går ofte igjen i overgrepssaker mot barn.

Det sier advokat Gunhild Lærum, som ofte er bistandsadvokat i volds- og overgrepssaker mot barn.

— Det kan komme av at barna har kastet opp, og at syre tærer på tennene. Og det kan ha sammenheng med at barn med store problemer får problemer med magen og av den grunn kaster opp. Eller at de ikke blir tatt med til tannlegen når de innkalles.

Lærum sier det er viktig at tannlegene er mer oppmerksomme på slikt.

— Det vil kunne føre til at mange saker med vold og overgrep mot barn kan avdekkes tidligere. Dessverre ser vi altfor ofte at ansatte i helsevesenet og andre fagfolk er altfor forsiktige med å melde fra når de har mistanke om at noe er galt, sier hun.