ARENDAL: Forbudet ble innført med 21 mot 18 stemmer under bystyrebehandlingen torsdag ettermiddag. Høyre, Frp og Senterpartiet stemte for, mens SV, Arbeiderpartiet, Venstre og KrF stemte mot.

— Dette er en gruppe som blir utnyttet på det groveste. Et forbud vil beskytte disse menneskene. De gjør ikke dette av egen interesse, men fordi de tvinges til det, sa Høyres Kristoffer Lyngvi i bystyret.

Under debatten uttalte flere politikere seg kritisk til koblingen mellom kriminalitet og tigging.

— Det er kriminaliteten vi må til livs, ikke tiggingen. Å ta frem en kopp må vi nesten se som en menneskerettighet, sa Aps Atle Svendal.

- Må tåle fattigdom

Han fikk støtte av SVs Hayette Mahmoud.

— Å forby tigging blir som å forby symptomene og ikke sykdommen. Fattigdom forsvinner ikke ved å forby tigging. I anstendighetens navn må vi tåle å leve med fattigdommen inn på livet. Hvis det er kriminalitet blant tiggerne, slik Frp mener, er det politiets ansvar, sa Mahmoud.

Høyres André Roshan mente på sin side at det ikke vil gagne noen å tillate tigging.

— Det er naivt å tror at noen penger i koppen er det disse menneskene trenger for å komme seg videre og få et bedre liv, sa Roshan.

Innføring av kommunalt tiggeforbud krever at Arendal må endre politivedtektene sine. Forslaget ble sendt ut på høring i sommer og vedtaket om å endre vedtektene vil nå bli sendt til politidirektoratet for stadfestelse. Deretter kan forbudet iverksettes og håndheves.

Først i landet

Etter det Fædrelandsvennen forstår er Arendal den første av landets kommuner som innfører et tiggeforbud.

Et flertall av politikerne i Lillesand har også gått inn for et forbud, men her avsluttes høringsrunden først 15. september. Et vedtak om å endre politivedtektene vil derfor først kunne gjøres etter denne datoen.