Anne Wenche Emblem førsteamansuensis ved Universitetet i Agder, med doktorgrad i helseøkonomi og fortid i sosial- og helsedepartementet. Hun har også jobbet i klinikkledelsen ved Sørlandet sykehus. Foto: Steinar Vindsland
Anne Wenche Emblem førsteamansuensis ved Universitetet i Agder, med doktorgrad i helseøkonomi og fortid i sosial- og helsedepartementet. Hun har også jobbet i klinikkledelsen ved Sørlandet sykehus. Foto: Steinar Vindsland

Det mener Anne Wenche Emblem, førsteamanuensis ved Universitetet i Agder, med doktorgrad i helseøkonomi og fortid i sosial— og helsedepartementet. Hun har også jobbet i klinikkledelsen ved Sørlandet sykehus.

Hun ser med bekymring på hvordan sykehusansatte i Flekkefjord og Arendal, sammen med politikerne nå kjemper en felles kamp for å opprettholde tre sykehus på Agder, og forhindre at det blir ett, stort sykehus fra 2030. Les også:

Pasientens beste

— Pasientens beste glemmes i kampen for å beholde tre sykehus i Agder. Ansatte ved sykehusene i Flekkefjord og Arendal kjemper - helt legitimt - for å beholde sine egne arbeidsplasser. Lokalbefolkningen engasjeres i fakkeltog fordi de stoler på helsepersonellet, og tror de bare har pasientens beste i fokus, sier Emblem.

Hun peker på at fakkeltog og lokale aksjoner i befolkningen gjør at politikerne oppfatter dette som reelle folkeopprør, og kaster seg på samme tog. Nå er det vedtatt høringsuttalelser i fylkestingene i Agder-fylkene og åtte kommuner i Østre Agder at Agder bør ha tre sykehus.

Les også:

I strid

— Dette synes ikke å være tuftet på den faglige dokumentasjonen som ligger til grunn for anbefalingen om å gå for ett, stort sykehus på Sørlandet, sier Emblem.

De misleder folk til å tro at det er tryggere med tre sykehus enn med ett.

Sykehusets egne eksperter og eksterne konsulenter har lagt fram en rekke rapporter.

Ut fra dem har prosjektleder Per Torgersen gitt til sin foreløpige anbefaling i høringsnotatet for Utviklingsplan 2030: At ett sykehus på Sørlandet er det beste for flertallet av sørlendingene. Dette er basert på hva som gir det beste helsetilbudet ut fra de økonomiske begrensningene som fins.

Les også:

Ett sykehus

— Kritikerne av denne foreløpige anbefalingen krevde at det måtte gjennomføres en Risiko- og sårbarhetsanalyse og en samfunnsanalyse for å dobbeltsjekke. Analysene understøttet en rekke av argumentene om ett sykehus, påpeker Emblem.

— Et argument som brukes er «opplevd trygghet». Hva tenker du om det?

— Det viser at de ikke snakker om faktisk trygghet for befolkningen. De misleder folk til å tro at det er tryggere med tre sykehus enn med ett. Helsepersonell blir jo av de fleste oppfattet som å være pasientenes og pårørendes talspersoner, men disse er jo - som folk flest - opptatt også av egen arbeidsplass.

Selvfølgelig er folk opptatt av arbeidsplassen sin, men det er ikke alltid sånn at størst er best.

Hun er enig i Utviklingsplanens konklusjoner om at Sørlandet vil få et dårligere helsetilbud med tre sykehus som alle skal gjøre mer eller mindre det samme. Det er bedre å ha vaktturnus på ett sykehus i stedet for tre, med samme bemanning, mener hun.

— Dermed vil pasientene få bedre behandling, sier Emblem og understreker at det til syvende og sist dreier seg om hvordan få mest mulig helse ut av hver krone til beste for befolkningen på hele Agder.

— Arbeidsplasser, skatteinntekter og arbeidskraft bør ikke være avgjørende for valg av driftsmodeller. Hvis de blir det, risikerer en å helle barnet ut med badevannet, avslutter hun.

- Selvfølgelig tenker vi på arbeidsplassene

Sykehusansatte bekrefter at de kjemper for arbeidsplassene sine. Både Bente Liv Hagen, hovedtillitsvalgt for Norsk sykepleierforbund ved Sørlandet sykehus Arendal og hovedtillitsvalgt ved Sørlandet sykehus Flekkefjord, Kari M. Løvland, står sentralt i kampen for å unngå at Flekkefjord og Arendal sykehus blir lagt ned.

— Selvfølgelig er folk opptatt av arbeidsplassen sin, men det er ikke alltid sånn at størst er best. Det virker som om noen føler at de eier sannheten i spørsmålene om store eller små sykehus, sier Hagen.

— At vi har gått ut og kjempet for tre sykehus i Agder er med pasienten i fokus. Særlig for de eldre er det viktig å ha tilbudet nært, sier Løvland.

— Hvis det er til pasientens beste, hvorfor er det ingen ansatte ved sykehuset i Kristiansand som kjemper sammen med dere?

— Det må du spørre dem om, sier Løvland mens Hagen mener det skyldes at de er oppdratt i tradisjonen om at størst er best.