Storlangeren er avslørt etter at politiet i Kristiansand siden sommeren 2014 har hatt fokus mot å ta unge brukere av narkotika. Dette har ledet dem til selgerne av narkotika.

— Vi har fulgt nøye med på ham og han er tatt nå tatt for ganske mange salg, sier Hans Jørgen Beckmann, leder for narkotikaavsnittet i Kristiansand-politiet.

Politiførstebetjent Hans Jørgen Beckmann. Foto: Hallgeir Oftedal

Mannen holder til i Kristiansand sentrum og har solgt narkotika, for det meste hasj og marihuana, fra sin leilighet. Ifølge politiet har han ikke hatt noen nedre aldersgrense for hvem han har levert stoff til.

Les også:

— Selger billig

— I Kristiansand vet folk hvem han er. Han er en person som er kjent for å selge til unge og for å være billig, sier Beckmann.

Så langt er mannen siktet for salg til mellom ti og 15 personer, den yngste 15 år. Men politiet utelukker ikke at siktelsen kan bli utvidet.

Vi håper at vi med å ta slike langere, begrenser tilgangen til narkotika for de helt unge.

— Vi håper at vi med å ta slike langere, begrenser tilgangen til narkotika for de helt unge, sier Beckmann.

Mannen er foreløpig fengslet i fire uker. Han erkjente delvis straffeskyld i fengslingsmøtet, men står foran nye avhør. Forsvarer Per Ragnar Holter-Andersen ønsker ikke å kommentere saken overfor Fædrelandsvennen.

Les også:

Tatt mange unge brukere

Politiet i Kristiansand har siden 1. september tatt 151 personer for mindre bruk og kjøp avmindre mengder narkotika. 71 av disse er under 25 år. 53 personer er mellom 18 og 25 år og 18 personer er under 18. — Andelen under 25 år er større enn tidligere. Det viser at jobben for å snu fokuset vårt mot unge brukere har vært riktig. Det er veldig lett å ta gamle, kjente brukere. Vi har jobbet for en kulturendring i politiet, og det føler jeg at vi ser resultater av, sier Beckmann.

Les også:

Blir fulgt opp

Rundt 20 av personer som er tatt for narkotika, er for første kontakt med politiet.

Det er spesielt viktig for oss å ta førstegangsbrukerne.

— Det er spesielt viktig for oss å ta førstegangsbrukerne. Jo tidligere vi kommer inn, jo større sjanse har vi for å snu en negativ utvikling, sier Beckmann,

Han sier mange av de som er tatt vil bli bøtelagt, noen vil det også bli straffesaker mot.

De under 18 år vil bli fulgt opp av forebyggende avdeling i politiet. De kan bli tilbudt ungdomskontrakter som er et alternativ til fengsel eller bøter. Det skrives en kontrakt mellom ungdommen og foresatte på den ene siden, og politi og kommunale myndigheter på den andre.

Lovbryteren forplikter seg til å gjennomføre visse tiltak som jevnlige urintester for å påse at man holder seg unna rus.