Harald Furre sier at han sannsynligvis sier ja hvis nominasjonskomiteen i Høyre ber ham om å bli partiets ordførerkandidat. Han gjør det klart at også han ønsker å fortsette dagens borgerlige samarbeid i Kristiansand. Her fra fylkesårsmøtet i Vest-Agder Høyre der Andersen ble valgt til fylkesleder. Foto: Jarle R. Martinsen

Det er til nå to som peker seg ut som byens neste ordfører: Harald Furre sa allerede i januar at han kunne være interessert. Mandag sa Mette Roth det samme etter at ordfører Arvid Grundekjøn langt på vei anbefalte henne.

En viktig grunn til utspillet, er at Grundekjøn og andre medlemmer i partiet har ønsket en motkandidat til Harald Furre. De ville ha en kandidat de var sikre på at ville fortsette det borgerlige samarbeidet i Kristiansand som består av Høyre, KrF, Frp og Pensjonistpartiet.

Selv om også Harald Furre får skryt for sine evner, blir han oppfattet som mer sentrumsorientert enn Mette Roth.

Det kommer fram etter at Fædrelandsvennen har snakket med en rekke medlemmer i Høyre.

Underlig

Harald Furre selv sier han er overrasket over at han blir sett på som mer utydelig enn Mette Roth når det gjelder borgerlig samarbeid.

— Det har jeg ikke noen som helst forståelse for. Jeg skjønner ikke hvor de spekulasjonene kommer fra.

— Er du enig i at dagens borgerlige samarbeid skal fortsette?

— Det er ingen grunn til å tro at det er noen uenighet mellom meg og andre i Høyre om det. Som gruppeleder bidro jeg i åtte år til at det var et bredt borgerlig flertall bak budsjettene. Nå opplever jeg også at det er et bredt og godt samarbeid.

Alt tyder på at han vil si ja til å bli kandidat hvis han får spørsmål.

— Hvis nominasjonskomiteen spør meg, er det stor sannsynlighet for at jeg sier ja.

Overrasket

Flere i Høyre var overrasket over at Grundekjøn gikk så tydelig ut på mandag.

— Jeg er kanskje litt overrasket over det. Men vi jobber åpent og ser på dette som et innspill i nominasjonen, sier Per Sigurd Sørensen, leder i nominasjonskomiteen.

Grundekjøn selv mener det var rett at han nevnte de som var i hans team i sin tale på mandag.

— Da var også Mette Roth naturlig å nevne som en veldig aktuell person siden hun både er «able and willing». Jeg nevnte ikke Harald Furre, men jeg nevnte heller ikke andre som var på vei inn på listen, sier Grundekjøn.

Han presiserer at han ikke har diskvalifisert noen og at han hele tiden har vært klar på at det er nominasjonskomiteen som skal gjøre jobben.

Aktuell lenge

I Høyre har Mette Roth lenge vært omtalt som en mulig etterfølger hvis Grundekjøn trekker seg. Lederen av Kristiansand Høyre, Harald F. Andersen, sier lanseringen av Mette Roth ikke har vært diskutert i sin fulle bredde i Høyre, men han har selv hatt navnet hennes på blokken lenge.

— Jeg spurte Mette for over ett år siden om hun kunne tenke seg å stille dersom Arvid skulle trekke seg, sier Andersen.

Mette Roth selv sier hun fikk spørsmål om hun var aktuell for jobben kun et år etter at hun ble med i politikken i 2011. Hun sier også at hun vil fortsette det borgerlige samarbeidet om hun blir ordfører.

— Det har vært en tradisjon i Høyre og samarbeidet fungerer bra. Selvfølgelig er det saker vi er uenige om, og det er saker der vi også skal samarbeide bredt om også med de andre partiene.