FORNØYD SPELEMANNSLEDER: Astri Rysstad er leder i Setesdal Spelemannslag og har vært aktiv i laget siden 1970-tallet. Lørdag kunne hun glede seg over rekorddeltakelse på Setesdalskappleiken med over 100 utøvere på scenen. Foto: Johs. Bjørkeli
VANT DANSEKLASSE: Knut Arne Rysstad, Valle og Gerd Laila Nygård, nå Tokke, har danset setesdalsgangar sammen i over 30 år. Lørdag vant de klasse B dans under Setesdalskappleiken. Foto: Johs. Bjørkeli
VAKRERE ENN VAKREST: Sigrid Jore fra Setesdal Spelemannslag vant kveding klasse A . Foto: Johs. Bjørkeli
SÆBYGGJAN VANT: De er så mange i folkedansgruppa Sæbyggjan med utgangspunkt Valle at når de stiller på kappleiker så må gruppa deles i to. Sæbyggjan 2 vant lagdanskonkurransen under Setesdalskappleiken på Rysstad i helgen. Her anført av spretne, 76 år gamle Torleiv Løyland. Foto: Johs. Bjørkeli
I HVER SIN KLASSE: Daniel Sanden Warg fra Valle og Sverige i samtale og småøving med Siri Dyvik fra Haugesund. Sanden Warg vant både munnharpeklassen, kveding klasse B og ble nummer to i den gjeveste hardingfeleklassen A, etter byklaren Tor Hoslemo. Dyvik spilte til tredjeplass i klasse B hardingefele. Foto: Johs. Bjørkeli
MEXICO-SETESDAL: Alexandra Tischendorf Garcia (t.v.) er profesjonell sanger i Mexico og var invitert som medkonferansier under Setesdalskappleiken. Her i hyggelig samtale med Inga Beth Uppstad som kom på tredjeplass dans klasse A sammen med Torleiv Løyland. Tirill Birgit Uppstad Killie syntes det var gildt å være med på kappleik. Foto: Johs. Bjørkeli
REKORDOPPMØTE: Det var stappfullt av folkemusikk- og folkedansinteressert publikum under Setesdalskappleiken på Rysstad i helgen. Rekordmange aktører på scenen var det også, melder arrangørene. Foto: Johs. Bjørkeli

-Setesdalskappleiken har fått et godt ry på seg. Den betyr noe for folkemusikk— og folkedansmiljøet i landet, sa leder i Setesdal Spelemannslag, Astri Rysstad, til Fædrelandsvennen lørdag mens aktører i bunad eller ferieantrekk inntok scenen i en strøm av felespillere, dansere og kvedere.

Se stor bildeserie øverst i artikkelen!

Alle andre

I helgen kom de fra Geilo, Stavanger, Vest-Telemark, Setesdal og Kristiansand, Hallingdal og andre steder der folkemusikkmiljøet alltid har stått sterkt og fortsatt blomstrer. Skulle noen tro at det er mest folk godt oppe i årene som danser springar, spiller slåtter etter Olav Mosafinn eller framfører stev og kulokk, er dette absolutt feil. Her var rekrutter som Eldbjørg Trydal Rysstad på sju år, C-spillemenn og dansere og kvedere under 18 år og en rekke med utøvere i tyveårsalderen.

Daniel Sandén Warg, svensken som har gjort setesdøl av seg sopte godt med seg av premiebordet. Han vant munnharpeklassen, vant kveding klasse B og ble nummer to i den gjeveste hardingfeleklassen etter Tor Hoslemo fra Bykle.

VAKRERE ENN VAKREST: Sigrid Jore fra Setesdal Spelemannslag vant kveding klasse A . Foto: Johs. Bjørkeli

— Musikk er den ultimate kunstformen, sier Sandén Warg fornøyd.Han har spilt med Sidsel Kyrkjebø og Odd Nordstoga så vel som Little Steven, Hallvard T. Bjørgum og en rekke andre kjente musikere i ymse sjangre. Nå holder han på å lære og spille indisk fele, forteller han. Det tror han bare vil styrke det norske slåttespillet hans.

Gror godt

— Det gror godt i folkemusikkmiljøet i Setesdal nå, sier Knut Arne Rysstad.

Han er B-spillemann på fele, men bruker nå mest tid på dansen. Sammen med danspartner Gerd Laila Nygård, som han har danset sammen med mer eller mindre regelmessig i over 30 år, gikk de til topps i dans klasse B med feiende setesdalssgangar. A-klassen ble vunnet av Jorunn og Ole Kristian Torjussen fra Seljord.

— Jeg tror lagdansgruppa Sæbyggjan er årsaken til det gode miljøet i Setesdal, sier Rysstad.

Dette er en gjeng unge setesdøler, ispedd nestorer som 76 år gamle Torleiv Løyland som jevnlig kommer sammen til øvinger, kappleik og sosialt samvær.

VANT DANSEKLASSE: Knut Arne Rysstad, Valle og Gerd Laila Nygård, nå Tokke, har danset setesdalsgangar sammen i over 30 år. Lørdag vant de klasse B dans under Setesdalskappleiken. Foto: Johs. Bjørkeli

Nå er de så mange at når de skal tevle i lagdans blir det ikke plass på en liten scene som i Rysstad soknehus. Derfor måtte de dele seg i gruppe én og to lørdag. Sæbyggjan 2 vant lagdansen.

Dårlige

— Dette har vært en strålende kappleik, både kvalitetsmessig og hva gjelder deltakelse. Men lokalene er i en sørgelig dårlig forfatning. Både sal og scene er gått ut på dato. De er slitte og ventilasjonsanlegget er dårlig. Det skulle jeg ønske det kunne vært gjort noe med, sier spelemannsleder Astri Rysstad.

- Hvorfor ikke bruke lokalene i kultursenteret i Valle, 15 kilometer unna?

— Vi er helt avhengig av dugnadshjelp, og her nede på Rysstad har vi en stor gjeng dugnadsarbeidere som er drillet gjennom mange år. De er innarbeidet og kjenner lokalene ut og inn.

Drømmer om landskappleik

— Drømmen er å arrangere Landskappleiken i Setesdal. Da måtte det bli Hovden for det er eneste stedet her hvor det er mulig å innlosjere 7-8000 mennesker, sier Rysstad.

- Gjør det da vel?

— Selv på Hovden er det ikke lokaler store nok til å kunne ta 1500 mennesker. Men jeg har spilt det inn for rådmannen, så kanskje lokalene kommer, sier Astri Rysstad. Når et par hundre tilreisende i løpet av ei kappleikhelg på Rysstad betyr noe for næringslivet, skulle hun mene at 8000 ei langhelg på Hovden ville bety desto mere.