Leder av Boligstiftelsen, Inger Turid Tonstad (KrF), er også leder av Levekårsutvalget. Under diskusjonen torsdag måtte hun derfor ta sete ved andre siden av bordet som inhabil. Foto: Henrik Ihme

46 boliger i en sentrumsnær blokk som skal samle psykisk syke og rusavhengige under ett tak — det er ønsket Boligstiftelsen og administrasjonen vil ha grønt lys fra politikerne for å planlegge.

Vedtaket kommer i kommunestyret denne uka, men det er allerede bred, politisk enighet om å gå videre.

— Boligstiftelsen har bedt oss fatte et intensjonsvedtak om å utrede dette, og de må først i dialog med Husbanken for å se om det er gjennomførbart. Jeg ønsker at Boligstiftelsen skal gå videre og se om det kan løses, sa ordfører Torhild Bransdal (KrF) under plan- og økonomiutvalget nylig.

Følg Fædrelandsvennen Vennesla på Facebook

— Vi har et nært behov for nye boliger, og jeg vil være positiv.

Radikalt forslag

Forslaget om pilotprosjektet fra Boligstiftelsen og fagetatene i kommunen er direkte inspirert fra et lignende prosjekt i Østerdalsgate 7 i Gamlebyen i Oslo.

Her bor personer med psykiske lidelser og/eller ruslidelser samlet i 46 leiligheter i en boligblokk.

Leder av Boligstiftelsen, Inger Turid Tonstad (KrF), er også leder av Levekårsutvalget. Under diskusjonen torsdag måtte hun derfor ta sete ved andre siden av bordet som inhabil. Foto: Henrik Ihme

I Levekårsutvalget torsdag forrige uke orienterte de fagansatte om hvorfor studieturen gjør at de nå vil tenke helt nytt innen omsorgsboliger — vel vitende om at forslaget er kontroversielt.- Vi er vant til å tenke små grupper for dem med like behov, men her var alle samlet sammen i et boligkompleks. Vi så at det var mer ro og mindre utagering, og at beboerne klarte seg bra. Det var samhold og fellesskap, og ingen tvang, sa rådgiver Dagne Ropstad til politikerne.

— De ga tillitt og åpenhet til beboerne, og kombinerte det med begrensinger for dem som trengte det. Det var en helt ny måte å tenke på.

gi meg et nytt bygg som ikke er bygd rundt krigen!

Leder for psykisk helse i kommunen, Øystein Endresen, lot seg også frelse.

— Gangbar politikk er å bygge for små grupper, og det er noe Husbanken legger opp til. Her bryter vi helt med gjeldende tenkning. Oslo har to års erfaring med dette konseptet, og erfaringene derfra blir bare bedre.

Ønsker velkommen

Odd Rune Dahslier, fagleder og daglig leder på det midlertidige botilbudet på Hunsøya, ønsker et bedre tilbud velkommen.

— Mitt ønske er et bofellesskap med én inngang, der vi kan kontrollere hvem som kommer og går, stanse tjuvgods på vei inn og gi beboerne trygghet. I dag har vi ikke mulighet til å håndheve besøkskontrollen, sa han.

— Noen sier det blir verre dersom vi samler alle rusavhengige på ett sted. Jeg er uenig. Jeg tror du får begrenset noe rus og noe kriminalitet, og det vil gå mindre utover resten av bygda. Gi meg et nytt bygg som ikke er bygd rundt krigen! var hans beskjed.

Skepsis

I plan- og økonomiutvalget stemte kun Frps Line S. Vennesland mot å gå i gang med utredningen.

— Jeg har hørt om lignende løsninger som ikke har vært så bra, og vi vet ikke nok om dette er en god løsning. Dersom vi samler dem med like og ulike diagnoser, er vi sikret et godt tilbud for dem? Jeg kan ikke se at dette skal fungere uten døgnbemanning, og muligheten til å gå inn i leilighetene.

Levekårsutvalget gikk enstemmig gikk inn for å fortsette arbeidet, men flere stilte spørsmål.

— Dette er mennesker som sliter med å tilpasse seg. Hvordan skal de klare å tilpasse seg dette? spurte Tor Søren Drivenes (H).