Politikernes vedtak om at elever ikke lenger skal få fri fra skolen for å dra med buss til konsentrasjonsleirer fra andre verdenskrig, har opprørt foreldre og elever i Vennesla.

Men utvalgsleder Inger Turid Tonstad (KrF) åpner allerede nå for å se på saken på nytt.

— Etter at vedtaket var gjort og møtet var hevet, fikk jeg en henvendelse om at loven praktiseres ulikt i fylkene.

— Dersom lovverket kan tolkes annerledes, så skal jeg selvfølgelig ta saken opp igjen i gruppa, og eventuelt høre om vi kan få saken opp på ny i Levekårsutvalget, sier hun til Fædrelandsvennen.

Følg Fædrelandsvennen Vennesla på Facebook!

- Uholdbart

— Vi kan ikke overgå overordnede prinsipielle fortolkinger fra Fylkesmannen. Men vi kan sende den tilbake for en ny vurdering, eller til Utdanningsdirektoratet for en presisering. Om det er slik at loven tolkes ulikt rundt omkring i landet, så er det uholdbart, sier Tonstad.

Høstferien er lansert som en alternativ reiseuke, men foreldre frykter at turen da vil miste legitimitet og bli vanskelig å gjennomføre rent praktisk.

Tonstad mener imidlertid at det forslaget er godt.— Det er snakk om en slik tur i løpet av livet - så det bør kunne gå an å arrangere det i en ferie. Mange mener dette er så viktig, så det burde gå.

Hun presiserer også at man ikke bør ta for lette på gratisprinsippet.

— Selv om turen betales av innsamlede midler, så vil det ofte være forventing om å bruke egne lommepenger, for eksempel. Det kan hindre noen i å reise, og det må vi også løfte fram.

Helga Arntzen, grunnlegger av Aktive Fredsreiser og Hvite Busser til Auschwitz, bekrefter Tonstads opplysninger.

— Fylkesmennene har svært ulik oppfatning av dette, og praksisen blir derfor forskjellig mellom fylkene.

Ifølge Arntzen, som bor i Risør, så gis det fortsatt permisjon i Aust-Agder.— Så lenge turen finansieres av dugnad eller innsamling, så er det tillatt. Jeg kan ikke forstå annet en at andre tolkninger er en misforståelse, sier hun.

Vil snu

Fredag ble innstillingen fra rådmannen enstemmig vedtatt, men flere av politikerne åpnet for å finne andre løsninger underveis.

— Det er veldig trist at vi ikke kunne finne en løsning. Men vi presiserte at de kunne dra i ferien, for vi ønsker virkelig at de skal få den turen, sier Gerd Vigdis Slettedal (KrF).

vi kan ikke bryte lover og regler

— Det er irriterende at vi ikke kom fram til en løsning. Vi må få saken opp igjen.

KrFs gruppeleder Daniel Bakken er ikke i Levekårsutvalget, men er også opptatt av å finne en løsning.

— Jeg er ikke glad for vedtaket, men vi kan ikke bryte lover og regler, sier han.

— Finnes det en politisk løsning her?

— Vi kan ta det inn i budsjettforhandlingene. Da må vi først finne ut hvor mye penger det er snakk om, for vi kuttet finansieringen for sju, åtte år siden på grunn av høye kostnader, spesielt med høye utenlandstillegg til lærerne.

— Men jeg mener at vi bør gjør det vi kan for å finansiere turene, sier Bakken, som selv skal på tur neste år med datterens klasse.

Ap-leder i Vennesla, Lars-Jørgen Hauge. Foto: Henrik Ihme

Leder av Vennesla Ap, Lars-Jørgen Hauge, deltok i møtet fredag.— Jeg var ikke bekvem med å stemme for rådmannens innstilling, men fra informasjonen vi fikk, så opplevde jeg at vi ikke hadde særlig valg. Men kan vi se på dette på nytt, så er det flott.