— Ja, vi har fullt hus og må vaske rom både dag og natt for å holde hotellet i gang, sier daglig leder og medeier i Yess hotell, Torbjørn Oftedal. Det er forøvrig hans samboer Trine som er assisterende daglig leder og gravid i tredje måned.

Oftedal begynte karrieren på Yess som nattevakt i 2012. Der møtte han «sin kone», som var den andre nattevakten på naborommet.

Daglig leder er Torbjørn Oftedal. Hans samboer Trine er assisterende daglig leder. Hun er gravid og ikke helt på topp på morgenkvisten. Men rommene må vaskes og gjestene skal ha service. Nå jobber paret døgnet rundt for å holde driften i gang. Foto: Kjartan Bjelland

— Jeg ser vel ikke helt bort i fra at sønnen vår Teo også er laget her. Han viser i alle fall lovende takter med vaskefilla og deler gladelig ut sjokolade til gjestene her allerede, humrer han.

Jobber på skift

Paret jobber døgnkontinuerlige skift. Mens herr Oftedal tar nattevakten på jobb, er fru Oftedal hjemme med Teo.

— Etter frokostservering tar jeg barnehageleveringen. Vi bor på Grim men fikk barnehageplass til sønnen i Randesund. Det er en utfordring. Så begynner Trine rengjøringen på hotellet. Alle rommene skal vaskes. Booking, servering, bagasjebæring, inn- og utsjekking og alt som følger med. Skrittelleren nådde 21.000 forrige dagen. Men jeg er jærbu, vet du. Og da skal det ikke stå på arbeidsvilje og kapasitet, sier han.

Gravid og morgenkvalm

- Jeg håper ikke fruen er morgenkvalm når du jager henne opp med vaskebøtta?

— Det er vel akkurat det vi gjør. Vi springer som aldri før for å holde hjulene i gang. Og på fredag mister vi altså én til som tas ut i streik. Og Trine er nok ikke helt i form. Du kan vel trygt si at dette ikke var det beste tidspunktet for en streik. Og noe av årsaken til anklagene om streikebryteri går antakelig på at vi må erstatte henne når hun er dårlig om morgenen, forklarer Oftedal.

— Men det gjorde vi også før streiken, legger han til.

— Vi gjør det vi kan. Men det skal skje etter reglene, sier Oftedal, som har lagt seg flat for Fellesforbundet og de streikende ansatte etter at en ansatt ble satt til å jobbe overtid for å få ting unna.

— Vi skal jobbe sammen i tiden fremover, og da er det viktig med retningslinjer, og at de følges, innrømmer han.

Skrittelleren til daglig leder Torbjørn Oftedal nådde 21.000 forrige dagen. Han insisterer på trappen før heisen og mener dette er en spennende utfordring for en jærbu. Foto: Kjartan Bjelland

Direktøren vasker

— Hva synes dere om kravene til de streikende arbeiderne?

— For å være ærlig så har jeg ikke satt meg inn i det. Men alle fortjener en lønn de kan leve av. Vi har ikke så mye vi skulle ha sagt i dette. Vi må bare prøve å holde hjulene i gang og vil bare ha enighet så fort som mulig, slik at vi kan fortsette det gode arbeidet vi gjør her, sier Oftedal.

— At de ansatte får høyere lønn og lokal forhandlingsrett er helt ok. Det håndterer vi greit. Bare de kommer tilbake snart, sier Herlof Herlofsen, som tar en pause med vaskekluten i hånda mens han snakker.

— Men vi er forberedt på at dette kan ta lang tid. Og da skal vi ha en god dialog med de som er i streik, sier han.

- Og nå vasker du rommene selv?

— Ikke så bra og effektivt som våre ansatte. Men det var slik jeg begynte. Både Torbjørn og jeg. For oss er det en viktig verdi at ledelse og eiere også gjør dette arbeidet. Ikke bare nå på grunn av streiken. Men også til vanlig. Det er da vi lærer hvordan hotellet drives, samtidig som vi kan drive rimeligere og mer effektivt, sier Herlofsen.