KRISTIANSAND: — Ni kilo amfetamin er det største beslaget vi har gjort på flere år, sier tollsjef Helge Breilid til Fædrelandsvennen.

Det var 6. mai at den 49 år gamle polske mannen kjørte i land fra Superspeed med sin Nissan Terrano. Han forklarte til tollerne at han skulle til Norge for å jobbe.

Les også:

Reagerte på kroppsspråket

Breilid forteller at tolleren som snakket med mannen reagerte på hans kroppsspråk under samtalen. Derfor ble bilen hans tatt med inn i Tollvesenets garasje på Hampa for ytterligere samtaler og kontroll.

Tollerne fant totalt ni kilo amfetamin i mange ulike pakker i bilen til polakken. Foto: Tollvesenet

Narkotikahunden Sniff ble satt til å søke gjennom bilen. Han markerte på undersiden av bilen, og spesielt på kardangen, opplyser Breilid.

Verdt flere millioner

Tollerne hevet bilen opp på en løftebukk og demonterte kardangen. Da ble det avdekket flere pakker med hvitt pulver.

Totalt fant tollerne ni kilo med amfetamin i bilen. Polakken ble hentet av politiet og sitter fortsatt fengslet.

— På gatenivå har dette beslaget en verdi på flere millioner kroner, sier Breilid.

Forelegg for en halv million

Totalt i årets første halvår har tollerne i Kristiansand delt ut forelegg for 537.000 kroner. Det er litt høyere enn i fjor, men samme tall som i 2014.

Slik lå amfetaminen da tollerne fant dem. Foto: Tollvesenet

6145 personer eller biler ble kontrollert av tollerne i første halvår, og 10,14 prosent av dem fikk reaksjoner. 16 av overtredelsene regnes av Tollvesenet selv som alvorlige. Totalt ble det beslaglagt 10,2 kilo amfetamin, nesten 1,5 kilo cannabis og over 100.000 sigaretter.

I første halvår har tollerne også sett en ny trend. Flere er tatt for å smugle ulovlig nikotinvæske.