— Dette må vi ha en opprydning i, sier Christian Eikeland, gruppeleder i Vest-Agder Frp.

Fremskrittspartiets Ungdom (FpU) i Kristiansand trakk seg fra 8. mars-markeringen i byen søndag, etter at de ikke fikk lov til å holde appell. I Arendal hadde FpU og Unge Høyre sin egen markering av kvinnedagen.

- Brudd på ytringsfriheten

Årsaken til at det ikke ble noe av appellen til FpU i Kristiansand, skal være kraftige reaksjoner fra medlemmer av 8. mars-komiteen. Under et møte lørdag ble det vedtatt at FpU ikke fikk lov til å holde appell.

— Hvis en politisk baktanke har ført til at FpU har blitt ekskludert, ser jeg på det som et brudd på ytringsfriheten, sier Eikeland.

Det ble lagt ned blomster ved statuen av Camilla Collett. Foto: Magnus Nødland Skogedal

Han vil nå be om innsyn i regnskapet til komiteen, for å undersøke om den får noen form for støtte fra Kristiansand kommune eller Vest-Agder fylkeskommune.

— Det er en forutsetning at man ikke ekskluderer noen, hvis man skal motta støtte i form av lokaler eller økonomi fra en kommune eller fylkeskommune, mener gruppelederen.

— Hva bør skje hvis arrangementet får støtte fra kommunen eller fylkeskommunen?

— Hvis dette er et politisk motivert arrangement, bør støtten stoppes, mener Frp-eren.

- Politisk motivert avgjørelse

Lisbeth Reed (Rødt), medlem i 8. mars-komitéen i Kristiansand, forteller at AUF holdt appell i fjor, mens Sosialistisk Ungdom (SU) gjorde det i år. Hun sier at FpU ikke fikk slippe til, fordi de tradisjonelt sett ikke har vært en del av bevegelsen.

— De har ikke vært så aktive som andre har vært. De kan ikke bare tro at de kan komme inn fra sidelinjen og bli med på opplegget, sier hun.

— Er bestemmelsen fra deres side politisk motivert?

— Ja, den er jo det.

Reed sier at det ikke ble inngått en avtale med FpU, men at det var en løs diskusjon på Facebook om hvem som skulle holde appell på Torvet og om det eventuelt skulle holdes to ungdomsappeller, ikke én som er normalen.

— Jeg har ikke inngått avtale med dem, understreker hun.

Hun sier at FpU hadde et ønske om en egen appell, og at dette ønsket ble behandlet og avvist av komiteen.

- Anledning til å spille martyr

— Mener du at Frp generelt ikke bør være med i 8. mars-markeringen?

— Det kommer an på hvilken innstilling de har, om de vil styrke kvinnedagen og kvinnekampen. Jeg kan ikke se at partiet har bidratt positivt til dette. Nå ser det mer ut som om de vil lage brudulje og spille martyr, fordi de ikke fikk holde appell.

— Tilhører kvinnedagen venstresida i norsk politikk?

— Jeg synes det er bra hvis dagen kan bli en enda bredere arena enn det.

- Har ikke fått støtte

Reed sier at ingen av 8. mars-arrangementene i Kristiansand søndag har fått offentlig støtte, men at det ligger inne en søknad om støtte til et kulturarrangement på Aladdin.

Hun forteller at arrangementene i byen har bestått av tog gjennom byen og appeller på Torvet, en omvisning om kvinnekunst på Sørlandets Kunstmuseum, et arrangement i bystyresalen, der Harald Sødal har holdt foredrag om sterke kvinner i Kristiansand, og et kulturarrangement og fest på Aladdin.