Ekteparet Diana og Stein Hoff da de dro fra Kristiansand med "White Admiral" i 2003. Onsdag kveld kom de hjem igjen med båten. Foto: Ole Morten Melg_rd
Midt i Atlanteren holdt det på å gå galt. På selveste hjemturen kom den verste hendelsen ekteparet Hoff har opplevd til sjøs. Stein Hoff viser biten som ble slått løs av en brottsjø. Foto: Jørgen Steffensen
Her er "stua" til indremedisiner Stein Hoff og øyelege Diana Hoff sittet mye. De har tilbrakt uendelig mange kvelder sammen om bord i "White Admiral" på åpent hav. Foto: Jørgen Steffensen
Velkomskomiteen ventet på gjestebrygga. Fra venstre Knut Nilsen, lille Oscar Hoff, Bjørn Jordan, Tonje Hoff, Anne Kollandsrud, Annelise Hornang og Selle Marie Horntvedt. Foto: Jørgen Steffensen
Velkomsten. Endelig hjemme igjen. Stein og Diana Hoff roper hallo til svigerdatteren Tonje Hoff og sønnesønnen Oscar. Foto: Jørgen Steffensen

— Deilig endelig å være hjemme. Men litt vemodig. Plutselig merker man at livet går fort. Det er ingen mulighet til å gjøre dette eventyret på nytt, sier Diana Hoff, som fylte 70 på veien over Atlanteren.

Hun sier at tiden for de store seilaser nå er over. Stein er litt mer i tvil, og sier han er klar for mer hvis helsa holder. Hun håper han slår det fra seg. Få, om noen, nordmenn har tilbrakt mer av ekteskapet sammen på sjøen enn legeekteparet Hoff.

Seilt i nesten 40 år

Fra 1977 til 1982 seilte de jorda rundt med to og etter hvert tre barn. Da het båten «Red Admiral» og var en Colin Archer. Det ble Barne-tv og bok av det. Siden har det meste handlet om havet for legeekteparet.

På nitti-tallet hadde de tre seilaser over Atlanteren.

I 1996 rodde Stein over Atlanteren. I 1999 forsøkte datteren Elisabeth seg, uten å lykkes. I 2000 ble Diana Hoff første norske kvinne til å ro Atlanteren.

I 2003 forlot katamaranen «White Admiral» Kristiansand. Ekteparet seilte den til Karibia. Siden har båten vært der.

— Vi har vært hjemme og jobbet litt som leger. Minst fire måneder hvert år har vi vært over for å seile. Enten i Karibia eller i Stillehavet. I vinter bodde vi tre måneder på Pitcairn. Men nå er båten seilt hjem for godt. Om et par år går vi over til motorbåt og skjærgårdsturer, sier Diana.

— Hvor mange ganger har dere vært i småbåt over Atlanteren?

— Skal vi se. Det blir vel sju i seilbåt. I tillegg har vi rodd et par ganger, sier Stein Hoff.

Drama på siste tur

Den siste turen over Atlanteren nå, kunne blitt det siste ekteparet gjorde. Aldri, på sine snart 40 år på sjøen, har de opplevd maken til dramatikk og vært nærmere totalforlis.

— Golfstrømmen kan skape krappe bølger. Midt i Atlanteren var det veldig røft. Det kom en kraftig bølge og slo et stort hull i akterenden. Vannet fosset inn. Det var midt på natta. Jeg sto noen timer i åtte grader varmt vann. Men det gikk greit, sier Stein Hoff.

— Selvsagt var vi kjemperedde, sier Stein.

De hadde kontakt med familien, som varslet Coast Guard i USA.

— Vi skulle melde hvordan det gikk. Men da alt var kaos og ingenting sto stille, kom følgende beskjed fra satelitt-telefonen: «Hold stille for å oppnå kontakt». Dermed fikk ikke familien våre meldinger og vi fikk ikke deres. Resultatet var at USA sendte Hercules-fly over oss, forteller Stein Hoff.

Etter stopp på Azorene, håpet de på en rolig tur til England. Den gang ei. Forstaget knakk. De måtte søke nødhavn i Spania for reparasjon.

De forlot Bahamas 10. mai og kom til Kristiansand fra England onsdag 15. juli - på sin 46 års bryllupsdag.

Der ventet svigerdatter Tonje Hoff med barnebarnet Oscar, pluss en flokk venner med flagg og champagneflaske. På turen over fra England var yngstesønnen Robert med som mannskap.

— Det er jo en begivenhet. De er vel de mest kjente seilerne Kristiansand og Norge har, sa venn og seilkamerat Bjørn Jordan, mens han vaiet med det norske flagget.,

Fly neste

— Vi bor i Drammen nå, men hjemturen måtte gå til Kristiansand. Vi har så mange venner og pasienter her. I Drammen gjenkjennes vi ikke på gaten en gang, ler Stein Hoff.

Nå skal «White Admiral» til svigerdatters hytte i Høvåg. Sønn i Oslo, datter fra England og alle barnebarn, pluss masse venner, samles til sommerfest fredag. Deretter venter avslappende dager og altså noen småturer.

Men så er det hva ekteparet Hoff mener med småturer da. De har allerede bestilt jorden rundt-billetter med fly. Til høsten skal de reise noen uker for å besøke steder og byer de ikke har opplevd via båt.

Vil ro Atlanteren som 70-åring

Stein Hoff drømmer om å ro fra New York til England om to år

Kona Diana håper han dropper planene, men han ser ingen hindringer hvis han beholder helsa.

— Om to år er det 120 år siden Samuelsen fra Farsund og Harbo fra Tjølling rodde stekningen New York-England. Ingen har gjort den nordlige ruten siden. Jeg ønsker å gjennomføre den, og jeg vil fylle 70 underveis. Det hadde vært utrolig gøy, sier Stein Hoff.

Han er allerede litt i gang med planleggingen.

Stein Hoff vil i så fall bli den eldste som noen gang ror over Atlanteren.

— Det handler om å leve ut drømmene sine. Det har vi gjort i alle år, sier Stein Hoff.

— Det er mitt råd: Følg drømmen din. Vi er leger, og har kunnet jobbe litt underveis på våre reiser, men man må gi opp tryggheten med hus og bil. Vi ville ikke byttet med noen. Hva er større enn å leve ut dømmene sine, sier Diana Hoff.