AGDER: — Det har sikkert begynt å regne hos dere allerede? Det blir skikkelig surt, altså. Fra midt på dagen og utover ettermiddagen vil det regne godt. Samtidig blir det liten til stiv kuling på kysten, sier Roar Teigen, vakthavende meteorolog i Storm Geo.

Været blir såpass surt at Meteorologisk institutt har sendt ut obs-varsel, på grunn av lokalt store nedbørsmengder. Fra Torungen i aust til Åna-Sira i nordvest vil det i tillegg blåse periodevis sørlig stiv kuling. Vinden treffer for fullt fra mandag ettermiddag. Sent i ettermiddag eller i kveld vil vinden dreie til sørvest og kulingen vil minke, først vest i Agder-fylkene.

Pass på sluk og renner

Espen Biseth Granan, vakthavende meteorolog ved Meteorologisk institutt, utdyper hvorfor de har sendt ut obs-varsel.

— Det vil komme 30-40 millimeter i løpet av 12 timer. Mesteparten kommer midt på dagen. Nedbørsmengden har generert obs-varsel. Folk må være forberedt og sørge for at sluk og så videre er åpent, slik at vannet ikke får samle seg. NVE forventer ikke flom-fare, men det vil komme såpass store regnmengder at det etter våre kriterier utløser obs-varsel, sier Granan.

Eller, som hans kollega i StormGeo konstaterer:

— Dette er ikke dagen for å gå i Dyreparken, for å si det sånn. I kveld går regnet over til bygevær, så blir det opphold til natten igjen, sier Teigen.

- Naturen vil ha regn

På mellom 6-8 midt på dagen og i ettermiddag kan det regne opp mot 30 millimeter. Men Teigen i StormGeo tror ikke regnet vil skape store problemer.

Her er regnet på vei innover landsdelen. Foto: Skjermdump: Meteorologisk institutt

— 30 millimeter på så kort tid er ganske mye regn. Sannsynligvis vil det komme mest regn i sørlige deler av Agderfylkene. Men jeg tror ikke det vil være fare for oversvømmelse. Det har vært så lite nedbør i det siste, så bekker og elver har ganske lite vann. Naturen har lyst på dette regne, så jeg tror det vil gå veldig fint, sier Teigen.Det verste regnet vil treffe oss i 11-12-tiden mandag, og fortsetter altså en stund utover ettermiddagen. Temperaturene vil ligge på mellom 15 og 20 grader.

Usikker sankthans

Sist uke fortalte meteorologene at det var store sjanser forsvært fint vær på sankthans, med temperaturer på opp mot 25 grader. Nå er meteorologene mer usikre.

Blir det slik på sankthans? Trolig ikke, mener StotmGeo. Meteorolgisk institutt tror det kan komme regn. Men det hele er fortsatt usikkert. Foto: Scanpix

— Sankthansværet er fortsatt usikkert. Tipset mitt i dag, er at dere får halvskyet vær og gode muligheter for temperaturer over 20 grader. Så det ser ut som om Sørlandet blir blant de heldige. Men vi har ikke noe høytrykk over landet nå. Vi har en ustabil værtype, og været vil være skiftende fra dag til dag. Noen dager får dere gråvær, mens andre dager kan være litt bedre. Det er ikke så lett å si hvilke dager som vil bli best og verst fremover, sier Teigen.Han er den mest positive av de to meteorologene Fædrelandsvennen har snakket med. Granan ved Meteorologisk institutt tror det kan komme regn på sankthans.

— Det ligger an til skyet utover dagen, og så ser det ut som det kan komme noe nedbør sent på kvelden. Det er jo da mesteparten av aktiviteten på sankthans er, så det er ikke så bra. Litt ugunstig varsel, altså. Det ser også ut som om temperaturene demper seg litt, men vi snakker om rundt 20 grader, sier Granan ved Meteorologisk institutt.