Thor Daniel Aas(til venstre), og sønnene Andreas Aas (13) og Thor Arild Aas (17) legger laftestokker på plass. Foto: Reidar Kollstad
Skissetegning av inngangspartiet til laftekirken.

KRISTIANSAND: — Det er en helt fantastisk følelse at kirkeprosjektet snart er i mål. Det vil bety mye for menighetslivet, sier menighetsforstander Branimir Simic.

For ti år siden kjøpte den serbisk-ortodokse menigheten Den hellige Demetrius av Thessalonikis-menigheten tomten Tinnheiveien 17. Planen for tomten var å bygge et menighetsbygg og en kirke for menighetens medlemmer i sørlandsregionen.

I 2009 ble menighetshuset åpnet, og mandag ble arbeidet med den nye laftekirken satt i gang. Målet at kirken skal være klar til bruk innen midten av september.

Skissetegning av inngangspartiet til laftekirken.

NaboklagerByggetillatelsen til kirken ble godkjent sammen med tillatelsen til å sette opp menighetshuset i 2009. Prosessen var da preget av klager fra skeptiske naboer, som var bekymret for støy og trafikale utfordringer. Etter at menighetshuset ble tatt i bruk mener Simic at menigheten har et godt forhold til naboene.

— Folk er ofte skeptiske til nye ting, men vi har vært opptatt av å bygge et godt forhold til naboene og jeg opplever ikke noen misnøye i dag. Forholdet er meget bra. Det er mange i lokalmiljøet som bruker menighetshuset som forsamlingslokale til bursdager, begravelser og andre arrangementer. Det har på mange måter fungert som et samfunnshus for nabolaget, sier han.

Lafting forener gammel kristen tradisjon med en byggetradisjon som er kjent i både Norge og Serbia.

Branimir Simic. Forstander Den hellige Demetrius av Thessalonikis-menigheten.

Fokus på det estetiske

Kirken skal bygges etter tradisjonell lafteteknikk. Menighetsforstanderen er opptatt av at kirken skal være et estetisk vakkert bygg i nabolaget, men valg av byggeteknikk har også sine praktiske årsaker.

— Det estetiske er viktig. Lafting forener gammel kristen tradisjon med en byggetradisjon som er kjent i både Norge og Serbia. Dessuten er akustikken viktig for oss. Vi bruker ikke orgel eller andre instrumenter enn våre egne stemmer når vi synger, forteller Simic.

Thor Daniel Aas(til venstre), og sønnene Andreas Aas (13) og Thor Arild Aas (17) legger laftestokker på plass. Foto: Reidar Kollstad

Lokal byggleverandørDet er Engesland-baserte Aas Laft og Bygg har fått i oppdrag å sette opp kirken. Menighetens medlemmer vil også bistå med dugnadsinnsats.

— Da vi fikk oppdraget var vi veldig spente. Vi skjærer ut tømmeret og alle detaljene selv, så det var spenning knyttet til tidsfristen vi fikk. Nå er det mest tidskrevende arbeidet gjort, og herifra er det plankekjøring, sier innehaver Thor Daniel Aas.

— Det er utfordrende å prøve seg på en ny type bygg. Det skal være en selvbærende konstruksjon og i tillegg skal det være et høyt kirketårn. Der har vi fått hjelp med utskjæringen fra treskjæringskunstner Terje Gordon Jensen, forteller Aas.

Familieselskapet Aas Laft og Bygg godt i gang med monteringen av kirken. Foto: Reidar Kollstad