En av de første prosessorer Norcon laget. Alt er gjort for hånd, først tegnet opp. Nå skjer alt dette automatisk.
-Denne var jeg med på å lage på 80-tallet, sier Nils Andersen. Prosessoren er stor og har nesten ikke kapasitet.

— Holdningene på Herredshuset er bedre nå. Det som skjer med datalagring er fantastisk. Det var ikke sånn da vi satte i gang, erindrer Nils Andersen, som har siste arbeidsdag 12. mai, etter 51 år i yrkeslivet.

Han begynte i industrien på Sunndalsøra 16 år gammel.

Før tenkte jeg at automatisering ville hjelpe menneskene. Nå ser vi at teknologien styrer menneskene også - litt skummelt.

Ikke noe for Vennesla

Norcon ble etablert i 1981 i Agnes Wiig sitt hus i sentrum, der Wiig-gården ligger nå. I 1983 trengte gründerne mer plass, og de spurte kommunen om hjelp. Det endte med flytting til Fagerholt i byen.

— Vi fikk beskjed av en sentral politiker om at skog og industri var det Vennesla satset på. Vedkommende sa rett ut av «Nei, sånn data er ikke noe for Vennesla» . . .

-Denne var jeg med på å lage på 80-tallet, sier Nils Andersen. Prosessoren er stor og har nesten ikke kapasitet.

I dag arbeider 41 mennesker i Tratec Norcon som for lengst er tilbake i Vennesla. Bedriften leverer styringssystemer, dataovervåking og masse annet over hele verden, men særlig til oljeklyngen på Dvergsnes.Bedriften omsetter for cirka 60 millioner kroner og går med mellom fire og åtte millioner i overskudd, vanligvis.

Den siste store satsingen er tunnelovervåking og trafikkovervåking.

Kontrakter for titalls millioner er inngått med veivesenet. Det startet med noen som ville noe.

Flymekaniker

— Jeg ble etter hvert utdannet flymekaniker og begynte på Hunsfos i 1971. Der traff jeg Harald Nordbø. Vi fikk frie tøyler og lov å teste ting, forteller Andersen.

Begynnelsen på eventyret ble Procon. I 1981 stiftet Harald Nordbø, Jens Anders Ravnaas og Nils Andersen firmaet Norcon. Bedriften fikk fort mye å gjøre, og samarbeidet tett med Bjarne Skeie.

— Norcon var en stund eneste bedrift som hadde oppdrag både for MH og Hydralift. Det var jo en periode med konflikt mellom bedriftene etter at Skeie brøt ut, men vi hadde kompetanse begge trengte, minnes Andersen.

Norcon har vært gjennom opp og nedturer. De andre gründerne har solgt seg ut med gode gevinster. Andersen har hele tiden blitt med videre. Det har gitt enda større gevinst. Nå eier han Norcon sammen med Tratec-konsernet.

— Jada, jeg har et selskap sammen med barna. Det er fint det, men jeg driver med dette fordi jeg liker det. Jeg er mekaniker og liker å få ting til.

En av de første prosessorer Norcon laget. Alt er gjort for hånd, først tegnet opp. Nå skjer alt dette automatisk.

Andre i bedriften kaller Andersen et teknisk unikum og en pådriver, gründer, problemløser og utvikler av rang. Kjell Dale har jobbet med Andersen i 24 år og kaller ham en god sjef. Vel energisk til tider, men grei.

Veldig utvikling

Andersen viser fram en prosessor. Nå lages en slik automatisk i et dataprogram. Før laget man modeller i tape, fotograferte, forminsket og laget for hånd.

— Det har vært en veldig utvikling ja. Men nå er det slutt for meg. Nå skal jeg bruke tid på familien, drivhuset og badmintonklubben.

Nils Andersen har ett råd til de som styrer politikken i Vennesla.

— Ikke velg hvem som skal få lov. Legg til rette for alle som vil og kan, sier Andersen.

Norcon kom tilbake til Vennesla takket være at Norsk Wallboard trengte en stor automatiseringsjobb på nitti-tallet.

Andersen er nok ikke like datafrelst som han var da han laget dataspill sammen med ungene på 80-tallet.

— Før tenkte jeg at automatisering ville hjelpe menneskene. Nå ser vi at teknologien styrer menneskene også - litt skummelt. Jeg anbefaler alle om å ta en teknologisk fridag av og til.

Selv har han ikke hatt mange av dem.

- Imponerende livsverk

Dagens daglige leder i tratec Norcon Bent Ståle Johansen, sier det er et imponerende livsverk Nils Andersen og de to andre gründerne Harald Nordbø og Jens Anders Ravnaas har skapt.

— Mot mange odds, skapte de en høytkompetansebedrift i Vennesla. De motbeviste tradisjonen med at slikt ikke passet i Vennesla og de var med på å endre bygda. I dag er vi en robust bedrift som tilbyr viktige arbeidsplasser og vi har en stabil velutdannet, lokal stab, sier Johansen.

Han er glad for at han har fått jobbe med Andersen, og sier Andersens kompetanse er unik etter 35 år i bedriften.

— Vi skal feire ham med lunjs på Vigeland Hovedgård 12. mai. Det blir spesielt. De to andre gründerne kommer også, sier Bent Ståle Johansen.