VEST-AGDER:

Arvid Grundekjøn

Arvid Grundekjøn, Høyreordfører i Kristiansand:Har allerede meddelt at han ikke vil ha gjenvalg etter fire år. Neste høst går han av for å konsentrere seg om sin familie og sine styreverv og selskaper.

Torhild Bransdal

Torhild Bransdal, KrF-ordfører i Vennesla:Hun ble ordfører i 1999, og vil ikke si om hun ønsker å sitte i 20 år. — Hva ønsker nominasjonskomiteen? Beholder jeg motivasjonen? Jeg har gjort en foreløpig beslutning inni meg. Men jeg sier ikke noe før til høsten.

Richard Ivar Buch

Richard Ivar Buch, ordfører Farsund (H):64-åringen trekker seg etter bare en periode. Han mener det må inn yngre krefter i ordførerstolen. Også Buchs far har vært ordfører i Farsund.

Johnny Greibesland

Johnny Greibesland, ordfører Songdalen (Sp):— Jeg stiller meg til disposisjon for en fjerde periode hvis partiet vil ha meg. Medlemmene bestemmer. Det hadde vært moro å ha fått på plass ny E 39 og ny sykkelsti ved Kilen.. Dessuten blir kommunereformen spennende.

Åse Severinsen

Åse Severinsen, ordfører Søgne (H):— Jeg er i tvil. Årene går. Jeg har barn og barnebarn som jeg ønsker tid til. Jeg må ha sommerferien til å tenke. Helsa er god, men jeg er 64. Politikk er fortsatt spennende, men det er mye annet i livet også.

Helge Sandåker

Helge Sandåker, ordfører Marnardal (Ap):— To perioder som ordfører, tre perioder i fylkestinget. Jeg ønsker å fortsette på ett av nivåene. Enten blir jeg fylkesordførerkandidat, eller ordførerkandidat i Marnardal. Det avhenger av hva partiet vil bruke meg til.

Tønnes E. Seland

Tønnes E. Seland, ordfører Audnedal (Tverrpol)— I forhandlinger om kommunesammenslåing, kan det være greit med en erfaren ordfører. Derfor regner jeg med at jeg sier ja til en periode nummer fire. Men ingenting er sikkert. Til slutt bestemmer velgerne, ikke jeg.

Tore Askildsen

Tore Askildsen, ordfører Mandal (KrF):I sin første ordførerperiode. — Jeg har ingen signaler å gi før i september. Jeg tenker litt, men vi har ikke drøftet fremtiden i styret og partiet ennå. Vi må diskutere internt før jeg sier noe.

Ånen Werdal

Ånen Werdal, ordfører Hægebostad (H):— Jeg har tenkt nei. Jeg har vært ordfører i tre perioder med pauser mellom, og ville jo egentlig ikke mer for fire år siden. Men nå svinger det i Hægebostad. Jeg tenker voldsomt i sommer. Kanskje spør jeg om å få fire år til likevel..

Janne Fardal Kristoffersen

Janne Fardal Kristoffersen, ordfører Lindesnes (H):— Ja til gjenvalg. Jeg ønsker ikke å gi meg etter bare fire år. Men det er opp til medlemmene i Høyre og velgerne. Det er en veldig spennende og givende jobb.

Jan Kristensen

Jan Kristensen, ordfører Lyngdal (H):Ble kastet inn i ordførerstolen da Ingunn Foss kom på Stortinget i fjor. — Jeg har aldri hatt det så moro. Denne jobben skulle jeg fått lenge før... Medlemmene bestemmer, men jeg ønsker mer.

Oddmund Ljosland

Oddmund Ljosland, ordfører Åseral (Sp):— Jeg har ikke tatt praten på hjemmebane ennå, derfor har jeg ikke noe endelig svar. Etter to perioder er jobben fremdeles veldig spennende. Men diskusjonen med kona gjenstår. Vi må vurdere dette sammen, før jeg konkluderer.

Svein Arne Gjerstad

Svein Arne Jerstad, ordfører Kvinesdal (Ap):Fikk ordførerjobben i fanget da Odd Omland kom på Stortinget i fjor. — Jeg er klar for mer, hvis partiet vil. Det er en spennende jobb, og man får mye god respons. Jeg ønsker å utvikle Kvinesdal videre.

Jan Sigbjørnsen

Jan Sigbjørnsen, ordfører Flekkefjord (H)— Noe i meg har lyst på periode nummer to, andre ting taler mot. Jeg har ikke bestemt meg. Det er ikke bare å ta permisjon i årevis fra det private næringsliv heller.

Jonny Liland

Jonny Liland, ordfører Sirdal (Ap)Ble ordfører i 2011. — Jeg vet ikke hva det blir til og bruker sommerferien til å tenke. Så får vi diskutere med partiet. Det er en givende, men også krevende jobb.

Terje Damman

Fylkesordfører i Vest-Agder Terje Damman (H):— Jeg har sagt jeg ønsker fire år til - og stiller meg til disposisjon. Det er en utfordrende jobb, men nå skjer mye, både innen samferdsel og næringsliv. Den «gode driven» vi er inne i, inspirerer til å fortsette.

AUST-AGDER:

Hans Antonsen Foto: tore-andré baardsen

Hans Antonsen, ordfører Grimstad (V):Vil ikke mer. Han sa allerede da han ble ordfører, at åtte år er nok. Han mener hverken Grimstad eller ham selv har godt av mer. Uklart hva han skal til med fra neste høst.

Arne Thomassen

Arne Thomassen, ordfører Lillesand (H):— Fortsatt uavklart, lyder svaret i en sms. Etter tre perioder, er han i tvil. Han har sagt at svaret kommer etter ferien. Thomassen teller på knapene. Skal han bli fylkesordførerkandidat, ordførerkandidat, eller gi seg helt.

Einar Halvorsen

Einar Halvorsen, ordfører Arendal (H): - Hadde jeg vært yngre, ville jeg ropt høyt ja, men i desember fyller jeg 70. Jeg opplever tillit, vi får til mye og det er fantastisk å være ordfører. Derfor vurderer jeg begge veier. I september kommer svaret.

Arild Windsland

Arild Windsland, ordfører Birkenes (H):— Vi må ha en prosess i partiet. Mange ting er med i bildet, og dette er ikke en enmannsprosess. Men lysten er der. Vi går inn i veldig spennende år, med nye kommunegrenser, og jeg er kronisk opptatt av politikk.

Gro-Anita Mykjåland

Gro-Anita Mykjåland, ordfører Iveland (Sp):— Jeg ønsker å fortsette, hvis partiet og bygda vil ha meg. jeg er jo ny som ordfører, og det har vært tre fantastisk spennde år. Vi går inn i en kommunereform. Da kan det være greit med en ordfører med erfaring.

Bjørn A. Ropstad

Bjørn Ropstad, ordfører Evje og Hornnes (KrF):— Etter fire perioder (er Torhild i Vennesla og jeg som har sitter lengst på Agder) er jeg helt åpen. Jeg trives, men trengs det fornyelse? Det spørsmålet må mange være med å svare på i KrF. Foreløpig vet jeg ikke hva det blir til.

Leiv Rygg

Leiv Rygg, ordfører Bygland (Sp):— Hvis valgkomiteen i partiet spør meg om å fortsette, svarer jeg ja. Jeg er i min første periode og det er fantastisk interessant å være ordfører i Bygland.

Tarald Myrum

Tarald Myrum, ordfører Valle (Sp):— Det er svært lite sannsynlig at jeg fortsetter. Jeg har hatt tre perioder som ordføre. Jeg trives med jobben, men er 62 nå. Jeg ønsker noen år med tid til å drive gårdsbruket bedre. Driften er litt halvveis nå.

Jon-Rolf Næss

Jon-Rolf Næss, ordfører Bykle (Ap):— Forgjengeren satt 26 år, så jeg kan ikke gi meg etter fire år. Faktisk trengte jeg et år eller to på å lære denne jobben. Politikk er et fag. Nå har jeg fått erfaring. Jeg har lyst til å fortsette.

Sigmund Pedersen

Sigmund Pedersen, ordfører Froland (Sp):— Etter tre perioder som ordfører, er jeg for gammel. Jeg er 67 år nå og klar for pensjonisttilværelsen. Det har vært flotte år, men nå må nye koster overta. Sånn er det med den saken.

Jan Dukene

Jan Dukene, ordfører Tvedestrand (tverrpolitisk):— Svaret er ja. Jeg ønsker en fjerde periode. Hvorfor? Ja, ettersom årene kan man lure. Det er utrolig moro å være med å forme hjemkommunen og jeg føler jeg har mye mer å gi. Det skjer så mye spennende i Tvedestrand.

Per Kristian Lunden

Per Kristian Lunden, ordfører Risør (Ap):— Jeg ønsker gjenvalg, men partiet avgjør. Jeg ønsker å fortsette mer enn fire år. Vi har et veldig godt team i Risør bystyre og jeg hører mange ønsker å fortsette.

Kjetil Torp

Kjetil Torp, ordfører Vegårshei (KrF):— Vil folk ha meg, stiller jeg. Egentlig hadde jeg bare tenkt en periode som ordfører. Men det er utrolig interessant og givende. Derfor vil jeg gjerne være ordfører i noen år til.

Reidar Saga

Reidar Saga, ordfører Åmli (Ap):— Hvis partiet vil ha meg, er det stor sjanse for at jeg sier ja til en periode to. Jeg har ikke helt bestemt meg, og tenker i sommer. Det har vært fantastiske år som ordfører.

Kjell Trygve Grunnsvoll

Kjell Trygve Grunnsvoll, ordfører Gjerstad (Sp):— Jeg er bare i min første periode, er klar for mer og stiller meg til disposisjon. Partiet får avgjøre.

Bjørgulv Sverdrup Lund

Fylkesordfører i Aust-Agder Bjørgulv Sverdrup Lund (H):Tar ikke gjenvalg. Han har kun sittet en periode, og var ordfører i Valle tidligere. Han ønsker nye oppgaver og sier det sliter å pendle mye. Han er småbarnsfar og har gårdsbruk i hjemkommunen.

— Tid for erfaring

Politisk redaktør i Fædrelandsvennen, Vidar Udjus, synes det er naturlig at 26 av Agders ordførere enten svarer ja til å fortsette eller ikke har bestemt seg.

— Fornyelsen kommer om fire år. Da håper jeg vi bare skal velge ti ordførere på Agder. Mange ordførere ønsker å være med på å tegne det nye kommunekartet. Det trengs erfarne politikere når de vanskelige forhandlingene kommer, for eksempel om verdiene i Agder Energi, sier han.

— Tror du mange av dem som ikke vet, egentlig vet?

— Ja. Det er lettere å si nei åpent, enn ja åpent. Mange av «tvilerne» sonderer terrenget og vil ikke lukke dører. Helge Sandåker i Marnardal er helt åpen om at han sikter mot større oppgaver. Andre vil vente med å svare til de er trygge på støtten, sier Udjus.

Han mener det mest spennende blir svaret til Arne Thomassen i Lillesand.

— Lillesand er i en nøkkelrolle. Går kommunen mot Kristiansand, vil Søgne, Songdalen og Vennesla lettere følge med inn i storkommunen. Går Lillesand andre veien, kan mye skje. Trekker Thomassen seg, blir dette veldig spennende, sier Udjus.