Det var essensen i kritikken som sykehusdirektør Jan-Roger Olsen møtte da stortingspolitikere, ordførere og tillitsvalgte diskuterte den omstridte sykehusplanen på Sørlandet sykehus fredag.

Høyres Svein Harberg åpnet angrepet:

— Sykehusledelsen sliter med troverdigheten rundt prosessen, sa Harberg.

Sykehusdirektør Jan-Roger Olsen fikk klar melding om at diskusjonen rundt sykehusplanen har skapt uro i befolkningen blant annet fra Mandals ordfører Tore Askildsen. Til høyre sitter Flekkefjords ordfører Jan Sigbjørnsen, videre mot venstre sitter Katrine Homdrum, rådgiver, Evje og Hornnes, og Janne Brunborg, rådgiver i Kristiansand kommune. Foto: Steinar Vindsland

Han har fått tilbakemeldinger fra folk som ikke tror på sykehusdirektøren som sier at vedtaket om Utviklingsplan 2030 som gjøres i februar, ikke vil sementere at det blir ett, stort sykehus i Kristiansand. Olsen har sagt at det endelige vedtaket om ett eller tre sykehus først skal skje i 2016, etter at nasjonal helseplan er ferdig. Og at februarvedtaket egentlig bare handler om å få penger til et nytt psykiatribygg i Kristiansand.

Parallell prosess

Sørlandsbenkens leder, Frps Åse Michaelsen, snakket om en «parallell prosess»:

— Befolkningen må ikke få følelsen av at det pågår en parallell prosess i denne saken, og at ikke vedtaket som fattes er gjort på en ordentlig måte, sa hun.

Mandals ordfører Tore Askildsen mente diskusjonen rundt sykehuset har skapt masse uro i befolkningen og ført til at folk opplever mindre trygghet. Han viste til dramaet rundt nedleggelsen av sykehuset i Mandal:

Uro

— Vi opplevde at de bedriftsmessige hensyn ble vektlagt, ikke folks opplevde trygghet. Hvorfor sette i gang en sånn prosess med så mye uro bare for å få bygget et psykiatribygg?

Aps stortingsrepresentant Freddy de Ruiter fulgte opp med å vise til historiske erfaringer:

— Vi i Arendal har vært tydelige på at vi har vært redd for sykehusene våre. Vi er blitt møtt med kommentarer som «slapp av» og «ta det med ro», men så viser det seg at det er det man har bygd opp mot hele tiden, sa de Ruiter, som synes det er et veldig sterkt signal at begge fylkestingene vil ha tre sykehus.

Men Kari Henriksen (Ap) hadde en annen tilnærming:

Bra

— Jeg er enig i at det er skapt uro, men den hadde kommet uansett. Jeg synes det er bra at sykehuset har gått i bresjen for en strukturdiskusjon i befolkningen, for det er det ikke mange sykehus som har gjort.

Og fikk støtte fra rådgiver Janne Brunborg i Kristiansand kommune som mente sykehusplanen har gitt folk anledning til å se ting i helhetlig perspektiv.

De Ruiter repliserte:

— Vi legger alltid det faglige til grunn, men denne debatten har selvfølgelig politiske undertoner.

Uheldig timing

Harberg fikk ordet igjen og pekte på at sykehuset har en stor utfordring med å få informert den vanlige sørlending om behovet for nytt psykiatribygg.

— Dette var både uheldig timing og kommunikasjon, sa Harberg.

Sykehusdirektøren firte ikke en tomme på behovet for nytt psykiatribygg og sa at å la psykiatrien i Kristiansand fortsette å jobbe i dagens bygg vil gå på «forsvarligheten løs». Og at det trengs massiv utbygging både av akuttmottaket og intensivavdelingen, som også inngår i sykehusplanen på kort sikt.

Stagget uro om psykiatri-omlegging

Klinikksjef Oddvar Sæther klarte å overbevise kritikerne om at omleggingen av psykiatrien fram mot 2030 er riktig.

Han holdt et foredrag på 20 minutter der han la fram hele argumentasjonen for hvorfor det er riktig å redusere antall senger og gå over til mer psykiatrisk behandling hjemme og i kommunehelsetjenesten.

— Forskningen viser tydelig at det er det beste for pasienten. Og vi skal ikke legge ned senger på sykehuset før vi har i gang det tilbudet som skal erstatte dem, sa han.

Både Høyres Svein Harberg, brukerutvalgets Ragnhild Thomassen og flere andre sa rett ut at Sæthers foredrag hadde beroliget dem masse.

— Det viktigste som skjedde på møtet i dag var at vi fikk ryddet av veien misforståelser rundt endringen som foreslås i psykiatrien og at dette ikke utgjør en trussel for pårørende eller kommunene, men er til beste for pasienten, sa Sørlandsbenkens leder, Åse Michaelsen (Frp), etter møtet.