— Høyesterettsdommen fra 2012 markerer en milepæl. Før den var det nesten umulig å få medhold i skadeerstatning i mobbesaker. Etter denne dommen har vi fått tre tingrettsdommer, sa Kjersti Botnan Larsen, seniorrådgiver i Utdanningsdirektoratet i en debatt mandag kveld.

- Får konsekvenser

Da ble det arrangert et miniseminar om mobbing og hva man kunne lære av mobbedommen i Høyesterett fra 2012. Kristiansand kommune måtte betale 925.000 kroner i erstatning til en mann som hadde blitt mobbet gjennom flere år på Hellemyr skole på 80-tallet.

Kjersti Botnan Larsen tror at høyesterettsdommen, og de påfølgende tingrettsdommene, vil få konsekvenser for kommunene:

— Jeg tror at kommunen ser at de kan bli erstatningsansvarlige for mobbing i skolen. Dessuten bør man lære av det, og se på hvorfor man har blitt dømt. Man bør rigge systemene sine slik at det ikke skjer i sin kommune, sier hun til Fædrelandsvennen.

- Ta eleven på alvor

Hun har gått gjennom dommene, og kunne mandag presentere seks punkter som kommunene kan ta lærdom av fra dommene:

  • Elevenes opplevelser skal tas på alvor.

  • Skolen skal sette inn tiltak helt til eleven har det bra.

  • Ikke bare tiltak mot den som blir mobbet.

  • Det er mye tilgjengelig kunnskap om mobbing,

  • Sårbare elever krever spesiell oppmerksomhet.

  • Ansvaret kan ikke legges på enkeltlærere. Det må en samlet vurdering til.

Beredskapsteam

I Kristiansand har man også lært av høyesterettsdommen. Høsten 2013 kunne kommunen lansere et eget beredskapsteam. Så langt har teamet tatt i mot rundt 30 henvendelser.

Beredskapsteamet skal fungere som et sikkerhetsnett når skolene ikke følger sine rutiner når det meldes om mobbing, eller rutinene ikke fører fram. Foreldre/elever og skole kan ta kontakt sammen, eller hver for seg. De fleste henvendelsene har kommet fra skolene alene.

— Jeg tror at vi har fått satt en del saker på rett spor, og hjulpet en del skoler slik at de kan får gjort det som er riktig i forhold til Opplæringslovens kapittel 9a. Vi har også bistått med et mobilt team med støtte til observasjon av skjult mobbing, forteller rådgiver i oppvekstdirektørens stab, Roy Wiken, til Fædrelandsvennen.

Mobbing i barnehagen

— Kjersti Botnan Larsen pekte på i sitt innlegg om høyesterettsdommen at man på 80-tallet visste lite om mobbing. Vet vi nok nå?

Hege Botnan Larsen i Utdanningsforbundet, Jorun Sandsmark i KS, oppvekstdirektør i Kristiansand kommune, Arild Rekve, og statssekretær i Helse- og omsorgsdepartementet, Astrid Nøklebye Heiberg i samtale om mobbing på Rådhuset i Kristiansand. Foto: Eva Myklebust

— Vi må følge med på utviklingen hele tiden. Nye saker vil nok vise nye uttrykk for mobbing. Det som mange ikke er klare over, er at mobbing gjerne begynner allerede i barnehagen. Vi har egne folk som jobber med dette i Kristiansand, og som forsker på dette.- Er man blitt flinkere til å takle mobbing?

— Bevisstheten er høyere, men det er et komplekst felt som vi må jobbe med hele tiden.

I løpet av det siste året har andelen som blir mobbet gått ned fra 1,6 prosent til 1,2 prosent i Kristiansand.